Informatieavond over staar

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Op dinsdag 28 augustus begint, na een vakantiestop, de maandelijkse informatieavond rond een medisch onderwerp in ziekenhuis Bernhoven Oss weer.

Oogarts Harriët van Diemen vertelt over diagnose en behandeling van staar. Staar, in medische termen cataract genoemd is een langzame vertroebeling van de heldere lens. Door die geleidelijke vertroebeling wordt het zicht langzaam waziger en kleuren worden minder helder. Vertroebeling van de lens heeft met ouder worden te maken. Dat betekent dat ieder mens bij het ouder worden met staar geconfronteerd kan worden. Bij een deel van de mensen wordt de vertroebeling zo hinderlijk dat het gezichtsvermogen afneemt. Bijkomende aandoeningen, bijvoorbeeld suikerziekte kunnen de kans op staar vergroten. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Staar is te verhelpen door het plaatsen van een kunstlens.
Dr. van Diemen vertelt tijdens de lezing wat er gebeurt bij staar en hoe de ingreep waarbij een kunstlens geplaatst wordt, verloopt. Ze zal ook aandacht besteden aan macula degeneratie ofwel ouderdomsslijtage van de gele vlek in het netvlies.
Karin Voorn is een van de optometristen in ziekenhuis Bernhoven. Zij vertelt over het werk van de optometrist tot wier taken het onder meer behoort om oogmetingen te verrichten en oogafwijkingen op te sporen. De optometrist is als het ware de rechterhand van de oogarts.

De avond vindt plaats in de kapel van het ziekenhuis in Oss, begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. (Zaal open vanaf 19.00 uur). Toegang gratis, aanmelden kan via het Patiëntenservice Bureau: 0412-621120 / 0413-381637, of een mailtje naar psb@bernhoven.nl