Piet Verheggen: fervent motorsportliefhebber

Roois nieuws Human Interest
Behalve PSV had Piet Verheggen uit Sint-Oedenrode een grote andere passie: motorsport. Aangezien de Eindhovense club altijd op zaterdagavond voetbalde, trok hij er op zondag op uit om naar Formule 1, motorraces of rally te gaan kijken. Bij het horen van de motoren ging zijn hart al sneller kloppen. In Piet’s hoofd zitten nog veel herinneringen en een aantal daarvan wil hij graag delen met de lezers van DeMooiRooiKrant.

Piet kende alles en iedereen in Sint-Oedenrode en in de buurt die iets met motorracen of autoracen te maken had. “Toen de rally-cross in opkomst was, hadden we in Sint-Oedenrode al snel een eigen team”, begint de autofanaat. “Het team heette Eagle Racing Team en de auto's waren paars gespoten. In dat team reden onder andere Toon Roxs, Jos Fassbender, Fons de Leijer en Martien van den Brand. De vader van garagehouder Mark van de Brand en de opa van de bekende karter en rallycoureur Mats van den Brand. Op het Eurocircuit wisten Toon en Fons menig wedstrijd goed te scoren. Ook werden goede resultaten geboekt op de Duivelsberg in België en Kings-Lynn in Engeland. Daar leverde Jos Fassbender eveneens de nodige knappe prestaties. Daarnaast bewaar ik nog speciale herinneringen aan de motorcrossclub uit Nijnsel met Martin en Ben Raaijmakers en Tiny van Erp. Vooral die laatste heeft internationaal furore gemaakt en kon zich meten met good-old Franske Sigmans, Gerrit Wolsink en Albert de Wit.”

In de jaren zestig trok Piet er al op uit om wedstrijden te bezoeken. Piet: “Halverwege de jaren zestig ontstond in Limburg het Limburgs Auto Racing Team. De club organiseerde toen al races op Zandvoort en in Zolder. Van beide plaatsen had ik ieder jaar seizoenskaarten, dus we konden iedere week ergens naar toe. Tussendoor reden we ook nog naar Francorchamps en de Nurburgring. In die tijd organiseerde de directeur van Zandvoort reizen naar de Formule 1. In die tijd reden Nikki Lauda, James Hunt en later Alen Jones prachtige wedstrijden. Ik vloog naar Zweden, Madrid en meerdere malen naar Monaco. Natuurlijk ging ik ook naar circuits in de buurt, zoals Spa, Nurburgring en Hockenheim. Samen met mijn vriend Ad van de Maat reden we eens in zijn Porsche Carrera naar Duitsland voor een wedstrijd in de DTM klasse. Ik zei: ‘Ik betaal de benzine wel deze keer.’ Het koste me een vermogen, maar we hadden een geweldige dag!”

Uit pure liefhebberij hield Piet jarenlang een Jaguar E-type 12 cilinder 6 liter uit 1971 en een MKII uit 1962 met 3,8 liter inhoud. Ook reed de Rooienaar dertig jaar lang een BMW 320 i en drie keer een 323 i. “Als je die op zijn kick-down trapte, kwam zijn neus echt naar boven!”, lacht Piet, die ook veel mooie herinneringen koestert aan motorwegraces. Piet kent zijn klassiekers uit Nederland en ver daarbuiten. Bij het noemen van de naam Rinus van Kasteren uit eigen dorp beginnen zijn ogen al te glinsteren. “Als ik op Francorchamps was en beneden in het dal van Malmedy de jankende MV’s (motormerk, red) van Agostini en Phil Reed hoorde scheuren, dan liepen de rillingen over mijn rug.”