Afbeelding

Dank je de Koekoek

Roois nieuws Natuur en Milieu
Het viel niet mee om een enthousiast stukje te schrijven over de Koekoek. Het duurde dan ook even. Het ontbrak volledig aan inspiratie. De Koekoek spreekt ook niet echt tot de verbeelding net zoals de zeearend, de ijsvogel of een bever. Hij heeft niet echt iets opvallends moois. Hij kan niet echt iets indrukwekkends. Ooit gehoord van het prachtige gezang van de koekoek? Ik niet.

Het is eigenlijk niets dan ellende met dit gevogelte. In de biologie staat hij te boek als een “broedparasiet”. Hij laat zijn jongen grootbrengen door anderen. Dat wisten we al, weinig nieuws. Het kan soms een oplossing zijn, maar als structureel kenmerk is het niet echt te waarderen. Waarschijnlijk kwakt hij zijn eieren in andermans nest om meer tijd over te hebben om zelf ongestoord verder te paren. Er is ook nog een hommelsoort die hetzelfde kunstje flikt. Deze draagt de toepasselijke naam “Koekoekshommel”. Bij de vlinders is het Gentiaanblauwtje een bekende luie donder. Zijn larven stinken precies hetzelfde als de larven van de mieren. De mieren merken dus het verschil niet als er zo’n Gentiaanse rotzak in het nest binnendringt en zijn de klos. Van zogenaamde “broedvlekken” zal de koekoek weinig last hebben. Dit zijn kale plekken op de buik van een “normale” vogel. Hier zijn veren tijdelijk weggeplukt en afgevallen zodat de warmteoverdracht van het vogeltje op de eieren optimaal is. Die broedplekken zien er zeer pijnlijk uit, maar spreken wel tot de verbeelding, indrukwekkend, afzien. Niets van dit alles bij de Koekoek. De bekende uitdrukking “dank je de koekoek”, zegt ook al genoeg. Vrij vertaald “De duivel moge je erom halen dat dit zo is". Je kraamt onzin uit, ik geloof er niets van. Zo “trots als een pauw” en “met de kippen op stok” klinken toch iets positiever.

De koekoek heeft iets arrogants, hij wil altijd haantje de voorste zijn. Een beetje net als Jack Nickolson in de hitfilm “One Flew over the cockoo’s nest”. Jack speelt hierin voortreffelijk een psychiatrische patiënt, maar van het verhaal wordt je ook niet echt vrolijk. In tegenstelling tot de wat grijzige gestreepte “Cuculus canorus” is Boer Koekoek wel een kleurrijk figuur. Een bekend politicus van de boerenpartij. Op de wiki-pagina van deze boer Koekoek is het stukje over zijn politieke affaires overigens veel langer dan van zijn prestaties. Ook niet iets om echt trots op te zijn. Dat “Cuculus canorus” (Latijns voor Koekoek) klinkt dan misschien wel sjiek en protserig, maar het stelt weinig voor, alle dieren hebben zo’n Latijnse naam. Dus kortom over de Koekoek valt weinig goeds te melden. Het enige bijzondere wat ik kon vinden was dat een engelse onderzoeker een stel Koekoeks een GPS om gebonden heeft om te kijken waar ze heen vliegen in de winter. Ze vliegen blijkbaar elk jaar dwars over de Sahara naar Afrika. Dat is dan op zich best wel knap, maar dat doet een klein vlindertje als de Atalanta ook. Laat ze nog maar even verder onderzoeken, misschien vinden ze dan nog wel iets bijzonders. Mocht je iets horen laat even weten: ivnrooi@gmail.com.