Afbeelding

Kandidaat ‘Ondernemer van het Jaar 2012’: Bas van Heeswijk van Pour Vous

Roois nieuws Bedrijfsnieuws
Er zullen nog meerderen volgen maar de eerste kandidaten voor de verkiezing ‘Ondernemer van het Jaar 2012’ zijn bekend. Bas van Heeswijk (30) van Pour Vous Chaussures is één van hen. Bevlogen runt hij zes filialen in de regio, maar het begon allemaal in Sint-Oedenrode.

Dag Bas. Allereerst proficiat met de kandidaatstelling. De meeste mensen kennen de schoenenzaak Pour Vous, maar kun je het bedrijf toch nog even definiëren?
“Jaren geleden is mijn vader in de schoenenbranche gaan werken. Op een zeker moment besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. ‘Ik moet het beter kunnen’, dacht hij. Hij wilde graag zijn idealen toepassen en dat is hem uiteindelijk gelukt. De eerste zaak opende hij in Sint-Oedenrode, in 1990. Langzaam bouwde hij dat uit naar acht winkels. Inmiddels zijn het er zes.”

Jij bent nu eigenaar. Kun je uitleggen hoe dat tot stand is gekomen?
“In 2005 werd mijn vader ernstig ziek. Ik woonde destijds in Barcelona maar ben toen direct terug gekomen. Mijn vader was dusdanig ziek dat hij niet meer kon werken. Toen ben ik in de zaak gekomen. Ik werd behoorlijk in het diepe gegooid. Ik had dan wel een studie bedrijfseconomie afgerond, maar in de praktijk leer je het best. Daarom heb ik het meest gehad aan het feit dat ik vanaf mijn derde een training thuis heb gehad. Aan de gesprekken aan keukentafel met mijn ouders heb ik het meeste gehad. Dan hoor je alles over het bedrijf. Het heeft mijn manier van denken beïnvloed.”

Was het moeilijk om een bedrijf over te nemen wat je vader heeft opgebouwd?
“Natuurlijk. In het begin was het zaak om de boel draaiende te houden. Ik ben mezelf regelmatig tegen gekomen, maar door ‘fouten’ te maken word je ook wijzer. Dan doe je het de volgende keer anders. Op een gegeven moment ben ik steeds meer mijn eigen mening en ideeën gaan uitwerken. Ik ben er achter gekomen dat inzet misschien wel het belangrijkste is. Net die vijf procent meer inzet zorgt er voor dat je meer inkomsten haalt. Zonder extra inzet kom je er gewoonweg niet.”

De modebranche krijgt harde klappen. Hoe houdt Pour Vous het hoofd boven water?
“We draaien oké, maar dat komt omdat we aan een eigen koers vasthouden. De opbouw van de collectie zijn we nu aan het bepalen. We gaan alleen met merken en bedrijven in zee die te vertrouwen zijn. Merken die zich niet laten gebruiken door de grote ketens die heel het jaar opruiming hebben. Je merkt nu dat de consument op zoek gaat naar kwaliteit en degelijkheid. Natuurlijk moeten we ooit mee in een bepaalde opruiming, maar wij behandelen de klant eerlijk. Onze schoenen komen niet voor een paar dubbeltjes uit China, waarna we ze voor belachelijke marges wegzetten. Onze schoenen staan voor eerlijke prijzen in de winkel. Daarnaast blijven we klachten goed oplossen en contact met onze klanten vinden we heel belangrijk. We hebben nu een supergoed team van 35 mensen en iedereen is enthousiast en betrokken. Dat stralen we uit op onze klanten.”

Ben je door iemand benaderd om mee te doen aan ‘Ondernemer van het Jaar 2012’?
“Via mijn moeder ben ik benaderd. Ik ken de verkiezing en ik vind het een eer dat ze me gevraagd hebben. Ik doe er dan ook graag aan mee. Het is goed om over je bedrijf te praten en er mee bezig te zijn. Het is altijd positief als ik de visie van andere mensen hoor. Ook voor mijn netwerk is het goed.”

DeMooiRooiKrant wenst Bas van Heeswijk veel succes in de verkiezing ‘Ondernemer van het Jaar 2012’. Wilt u ook iemand opgeven voor de verkiezing? Surf naar www.rovjlions.nl  en schrijf je favoriete ondernemer in.