Hygiëne ziekenhuis Bernhoven voldoet aan alle kwaliteitseisen

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Naar aanleiding van een klacht over de hygiëne in ziekenhuis Bernhoven, diende het Osse raadslid dhr. B. Sahin in april van dit jaar een klacht in bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarop gelastte de inspecteur een onderzoek naar de hygiënische omstandigheden in het Osse ziekenhuis. De conclusie van het onderzoek luidt dat ziekenhuis Bernhoven beschikt over een professionele afdeling schoonmaakonderhoud die goed is georganiseerd. Het rapport meldt dat de medewerkers niet alleen verstand hebben van schoonmaak, maar het ook als hun uitdaging en verantwoordelijkheid zien om de schoonmaak in ziekenhuis Bernhoven goed uit te voeren. Het resultaat is een schoon ziekenhuis.

Ziekenhuis Bernhoven heeft altijd al hogere eisen dan gemiddeld gesteld aan het eigen schoonmaakprogramma.
De schoonmaakkwaliteit is geborgd in processen die worden gemeten volgens het VSR kwaliteitssysteem. Het ziekenhuis voldoet aan de WIP richtlijn en in de beleving van patiënten over de schoonmaak scoort het ziekenhuis hoog. (WIP= De Stichting Werkgroep Infectie Preventie is een samenwerkingsverband van drie wetenschappelijke verenigingen op het gebied van infectiepreventie en ziekenhuishygiëne: de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie, de Vereniging voor Infectieziekten en de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg).

De leverancier van ongediertebestrijding en hygiënische verzorgingsmiddelen is gecertificeerd volgens de norm ISO 9001:2008. TÜV Rheinland B.B. heeft de leverancier gecertificeerd voor de uitvoering en advisering van ongedierte bestrijdingsactiviteiten, zowel preventief als curatief. De certificatie is geldig van 4 april 2012 tot 28 april 2014.

Ook de klager is van de conclusies op de hoogte gesteld. De inspecteur merkt op dat ziekenhuis Bernhoven een gedegen onderzoek heeft laten doen naar de borging van de structuren en de naleving en de feitelijkheden van de schoonmaak. Met de gepresenteerde onderzoeksrapportage beschouwt de Inspectie voor de Volksgezondheid de klacht als afgehandeld.