Laatbloeier komt toch op juiste pootjes terecht

Roois nieuws Human Interest
Als paarden drie jaar zijn, zijn ze al tot flinke wasdom gekomen. Butterfly was dat nog niet. In het derde levensjaar was het een ponyachtige merrie, nog lang niet rijp voor de stamboekkeuring. Tot overmaat van ramp kreeg ‘Fly’ een jaar later een zoolzweer in haar voet die uiteindelijk uitbrak naar de bovenkant van de hoef. Daardoor liet een groot deel van de hoefwand los. Een zeer zware aandoening die de merrie verder terugwierp in haar ontwikkeling. Ze herstelde langzaam maar zeker. Pas vorig jaar juni ging Fly naar de keuring. Hoewel veel later dan normaal, blijkt het een bijzonder paard.

Ans van Schijndel uit Sint-Oedenrode is samen met haar vrouw Miranda eigenaresse van Fly. Ans groeide op tussen de paarden. Ze is helemaal verzot van de dieren. Fly fokte ze zelf. Samen hadden de paardenliefhebster het erg te doen met de onfortuinlijke Fly. De merrie heeft enorm veel pech gehad. Toen het paard vorig jaar zeer sterk uit de sterkeuring kwam waren Ans en Miranda dan ook in de zevende hemel. Ans: “We brachten haar in Oirschot naar de keuring voor het stamboek. We verwachtten er niet al teveel van. Toch werd ze de beste op zaterdag. We waren zeer blij verrast!” Tijdens een dergelijke keuring let de jury op exterieur, de manier van lopen en de uitstraling van het paard. Inspecteur Toine Hoefs vertelt: “Het is een merrie met veel ras, een mooie voorhand en een sterke bovenlijn. In beweging viel ze op met veel kracht vanuit het achterbeen en een goed lichaamsgebruik. Voor de draf kreeg ze 85 punten, voor de houding liet ze 80 noteren.”

De merrie was rijp voor de volgende stap: de centrale merriekeuring in Veghel. Daar stond Fly op de derde plaats en werd voorlopig keur. Opmerking van de jury: ‘Butterfly mag iets meer formaat hebben maar in beweging waardeert de merrie zich enorm op’. Een kritiekpunt dat Ans volkomen begrijpt.
Daarna werd het tijd om Fly op te leiden voor de IBOP (Individueel Bruikbaarheid Onderzoek Paarden). Immers, als ze het predicaat ‘definitief keur’ wilde halen, moest ze slagen voor deze test. De IBOP voor dressuurgerichte merries is bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van een paard voor de dressuursport. De IBOP is een ééndaagse test, waarbij de merrie door een eigen ruiter wordt voorgereden. Ans en Miranda hebben Fly voor de IBOP laten opleiden door José van Haaren. Eigenaresse van de Mortelhoeve, sinds kort gevestigd in Sint-Oedenrode. Met de relatief korte voorbereidingstijd heeft Jose het toch voor elkaar gekregen om met Fly de mooie score van 78,5 punt te halen. Ruim voldoende om te slagen.

Ans: “Voor dat we Fly naar José brachten, hebben we haar onderworpen aan een röntgenologisch onderzoek. Ze slaagde met vlag en wimpel en kreeg het PROK (Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN) certificaat. Nu hoort ze voortaan bij de groep elite merries. Dressuur gefokte keurmerries krijgen het predicaat elite als zij ook het PROK-predicaat hebben en dus voldoen aan de röntgenologische eisen van het KWPN. Het elitepredicaat is voor een merrie het hoogst haalbare op het gebied van exterieur en gezondheid. Een merrie met deze erenaam behoort tot een selecte groep zeer kwaliteitsvolle merries. Een fokker met een elitemerrie heeft een gezonde merrie, met een bovengemiddeld goed exterieur en aanleg voor de dressuursport, aldus het KWPN.

Door al deze titels is het CV van Fly inmiddels indrukwekkend. José: “Het is een gezond paard met veel toekomst. Rijtechnisch staat ze aan het begin van haar carrière en moet ze dus nog veel leren. Ze wordt nu opgeleid voor de klasse Z dressuur. Als ze in de klasse Z dressuur een winstpunt behaald krijgt Fly ook nog het sportpredicaat. Dat is nog een hele lange weg te gaan. Ze gaat binnenkort voor het eerst op concours.”

Wie had dat gedacht. Met drie jaar te klein, met vier jaar zwaar geblesseerd en dan toch nog al deze eretitels binnen slepen . Wie weet gaan we er nog veel van horen. Annie en Miranda hebben nog laten weten dat Butterfly dit jaar gedekt gaat worden, dus hopelijk volgend jaar een mooi veulen aan de voet van de hengst Everdale.