Zomerconcerten Smitsorgel Sint-Oedenrode

Roois nieuws Kunst en Cultuur
In de reeks van zomerconcerten op de zaterdagen (in juli en augustus) vindt zaterdagmiddag 30 juni a.s. het eerste orgelconcert plaats. Het monumentale Smitsorgel (1839) wordt op deze middag bespeeld door Axel Wenstedt. Verder wordt aan dit concert medewerking verleend door Jo Hennen, sopraan- alt- en tenorsaxofonist en dichter Julius Dreyfsandt zu Schlamm.

Axel Wenstedt, bekend in Sint-Oedenrode als (voormalig) huisarts, speelt ruim 30 jaar orgel en klavecimbel. Hij speelde bij diverse regionale koren en orkesten als continuospeler. Ook voor de komende tijd geeft hij diverse uitvoeringen, in uiteenlopende plaatsen van Brugge tot Deventer. Axel Wenstedt is bovendien een enthousiast en gewaardeerd lid van de muziekcommissie van dit Smitsorgel.

Jo Hennen studeerde aan het conservatorium in Maastricht, saxofoon, piano en schoolmuziek met bijvakken lichte muziek. Hij speelt cello en saxofoon in o.a. het Symfonie Orkest Eindhoven. Hij is thans werkzaam als saxofoondocent en ensembleleider bij het Meierijs Instituut voor Kunsteducatie (MIK)

Julius Dreyfsandt zu Schlamm, ook geen onbekende in Sint-Oedenrode, laat zich in zijn poëzie vaak inspireren door muziek. Voor dit programma zijn de bijpassende gedichten van hem uitgezocht of gemaakt. Hij raakte al zeer vroeg geïnteresseerd in filosofie, psychologie en religie en kwam als maatschappelijk werker in aanraking met vele facetten van het bestaan. Ontmoetingen met mensen en de eigen levenservaringen dwongen hem antwoorden te zoeken op de vragen die uit het menselijk bestaan kunnen voortvloeien. Pas op latere leeftijd heeft hij deze ervaringen en vragen verwoord in zijn gedichten. Zijn liefde voor de Duitse taal was aanleiding voor hem om een aantal van zijn gedichten te vertalen in het Duits.

De muziek bij dit zeer gevarieerde programma is van Unico Wilhelm van Wassenaer, GP Cima, C.Ph.E.Bach, J.S.Bach, J.Cage, Ryo Noda, J.J.Froberger, J.Ph.Rameau.

Het concert vindt plaats in de H. Martinuskerk aan het Kerkplein in Sint-Oedenrode en begint om 15.30 uur. Het is gratis toegankelijk. Na afloop (± 16.30 uur) is het mogelijk, om ter ondersteuning in de kosten van het orgel, een gift te doen in een mandje bij de uitgang van de kerk.

Uitgebreidere informatie over de muziek tijdens dit concert vindt u op de website: www.sintmartinusparochie/smitsorgel/concerten .