Afbeelding

GGD nog steeds bezorgd over ongezond gedrag jongeren

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
De Brabantse Jeugdmonitor 2011 toont aan dat het ongezonde gedrag van jongeren de afgelopen jaren niet verder is toegenomen. Op sommige gebieden is de leefstijl zelfs iets verbeterd. Toch leven jongeren nog steeds te ongezond, met alle risico’s vandien. De uitkomsten van het onderzoek nemen de zorgen bij de GGD Hart voor Brabant dan ook niet weg. De GGD benadrukt dat er veel aandacht moet blijven voor het aanpakken van ongezond gedrag bij jongeren.

Het onderzoek
In het najaar van 2011 hielden de drie GGD’en in Brabant een grote enquête onder jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Het is de derde keer dat de GGD’en een dergelijk onderzoek uitvoerden (eerste keer in 2003). Ruim 70.000 jongeren, waarvan bijna 19.000 uit Hart voor Brabant, werden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Ongeveer de helft van deze jongeren vulde de vragenlijst in. Het onderzoek behandelde onderwerpen als alcoholgebruik, roken, beweging en onveilig vrijen.

Groot aantal binge-drinkers boven de 16 jaar
In het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant hebben alle gemeenten actief ingezet op alcoholpreventie. In de veiligheidsregio Brabant-Noord hebben 20 gemeenten samengewerkt in het regionaal alcoholproject “16min geen goed begin”. Het percentage alcohol drinkende jongeren in het hele werkgebied daalde in de leeftijd 12 t/m 15 jaar van 25% in 2007 naar 17% in 2011. Ook het aantal ‘binge-drinkers’ nam af in deze leeftijdsgroep. Dit zijn jongeren die wel eens 5 of meer glazen per gelegenheid drinken. Daarentegen blijft het alcoholgebruik onder de wat oudere jeugd onverminderd hoog. Van de 16 t/m 18 jarigen dronk maar liefst 62% in de afgelopen 4 weken wel eens 5 of meer glazen per gelegenheid. De bereidheid om minder te drinken is laag; slechts 7% geeft aan minder te willen drinken. Zorgwekkend is dat een kwart van de drinkende jongeren onder de 16 zegt dat hun ouders het goed vinden dat zij drinken. Positief gegeven is wel dat jongeren op latere leeftijd hun eerste glas alcohol drinken.

Nog teveel rokende jongeren
Het percentage dagelijkse rokers onder alle jongeren nam af van 8% naar 7%. De helft van deze jongeren is van plan om binnenkort minder te gaan roken en 39% wil stoppen.

Overgewicht blijft problematisch
Het aantal jongeren met overgewicht blijft onverminderd hoog, namelijk een op de negen. Twee procent van alle jongeren heeft ernstig overgewicht (obesitas). Steeds minder jongeren eten dagelijks groente en fruit. Zo is het percentage jongeren dat dagelijks groente eet, ten opzichte van 2007 bijna gehalveerd (van 38% naar 21%). Positief is dat jongeren de afgelopen jaren wel meer zijn gaan sporten of bewegen. Desondanks beweegt driekwart van de jongeren per dag minder dan de landelijke norm voor bewegen.

Veel jongeren vrijen onveilig
Zo’n 22% van de jongeren heeft seks. Dit aantal is ongeveer gelijk gebleven. Van deze seksueel actieve jongeren heeft 60% wel eens zonder condoom gevreeën. Deze jongeren lopen bij geslachtsgemeenschap dus risico op seksueel overdraagbare aandoeningen.