Wovesto (Sint-Oedenrode) en Woonstichting St. Joseph (Boxtel) verkennen fusietraject

Roois nieuws Bedrijfsnieuws
Wovesto en Woonstichting St. Joseph en verkennen de mogelijkheid om te komen tot een fusie. Verloopt het verkenningstraject voorspoedig dan tekenen de corporaties voor het einde van dit jaar een intentieverklaring om vanaf 1 januari 2014 gefuseerd verder te gaan.

Achtergrond
Met een eventuele fusie spelen de corporaties in op de steeds veranderende buitenwereld die meer en meer vraagt van woningcorporaties. “Voor beide corporaties is de lokale maatschappelijke verankering van zeer groot belang”, aldus bestuurder Rob Dekker uit Boxtel. Leo Overmars, collega-bestuurder uit Sint-Oedenrode vult aan: “En deze betrokkenheid willen we behouden en liefst nog versterken. En wij denken dat we dat samen nog beter kunnen”. Met het verkenningstraject geven de corporaties uitvoering aan hun ondernemingsplan. Hierin staat dat zij de samenwerking/fusie met andere corporaties onderzoeken.

Aanvullend op elkaar
De eventuele weg richting fusie is niet zomaar afgelegd. Want beide corporaties weten wat het resultaat moet zijn: een gezamenlijke organisatie die sterker is dan twee afzonderlijke organisaties. “Een stevige positie, financieel sterk en gezond, ofwel een echte partner op lokaal gebied”, aldus Overmars. “Door onze krachten te bundelen, halen we meer deskundigheid in huis. Ook onze investeringscapaciteit wordt groter als we samengaan. Verder willen we blijven investeren in leefbaarheid en onderhoud. Dat mag niet verloren gaan”, zo pleit Dekker. En de klant? Die mag er alleen maar op vooruit gaan, vinden beide bestuurders.

Ambities
Door hun omvang zijn beide organisaties kwetsbaar en kunnen zich minder goed wapenen tegen de nieuwe wet- en regelgeving en financiële/organisatorische vraagstukken. Ook op het gebied van de organisatiecultuur lijken de corporaties op elkaar en belangrijker nog… beide corporaties zijn financieel gezond. Dat zorgt ervoor dat ze het verkenningstraject onafhankelijk en gelijkwaardig in kunnen stappen. De bestuurders staan er positief tegenover: “We zijn er van overtuigd dat onze dienstverlening alleen maar kan verbeteren!”.

Feiten
Woonstichting St. Joseph huisvest bijna een derde van alle inwoners uit de gemeente Boxtel. Ze heeft bijna 3.850 woningen. Er werken 40 medewerkers. Wovesto heeft ruim 1.350 woningen in de gemeente Sint-Oedenrode (ruim 18.000 inwoners) en 19 medewerkers in dienst.