Oerlemans draagt maquette officieel over aan ‘de Oude Vrijheid’

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
De heer A. Oerlemans draagt vrijdag 22 juni zijn maquette van watermolen ‘de Borchmolen’ officieel over aan Heemkundige Kring De Oude Vrijheid.

De Borchmolen was een watermolen op de Dommel, die waarschijnlijk al vóór 1200 heeft bestaan. Oorspronkelijk was deze molen een korenmolen, later is er een vol- en oliemolen bijgebouwd. De molen raakte in de 20ste eeuw geleidelijk in onbruik toen andere vormen van aandrijving van de molenstenen opkwamen. In 1925 stortte de vol- en oliemolen in de Dommel. De korenmolen bleef nog dienst doen tot 1938. Niet lang na de bevrijding in 1944 werden de restanten van de Borchmolen gesloopt.

Aan de hand van afbeeldingen heeft de heer A. Oerlemans van deze dubbele watermolen een maquette vervaardigd, waaraan hij zeker twee jaar heeft gewerkt. De maquette heeft op menige expositie gestaan en is jarenlang in Atrium A van het Hof van Rode voor de bewoners van dit appartementencomplex te bewonderen geweest. Omdat de heer Oerlemans zijn werkstuk voor de toekomst bewaard wilde zien, heeft hij het op initiatief en met bemiddeling van de Stichting Roois Cultureel erfgoed overgedragen aan Heemkundige Kring De Oude Vrijheid.

De onthulling van deze maquette heeft plaats op vrijdag 22 juni om 16.00 uur. Dit gebeurt door wethouder mevr. J. Hendriks-van Kemenade en de heer A. Oerlemans. Het bestuur van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid nodigt u graag uit bij deze plechtigheid in het Martinushuis aanwezig te zijn.