Afbeelding

Wat is een Wereldwinkel en waarom is deze er?

Roois nieuws Bedrijfsnieuws
De circa 350 wereldwinkels (WW) in Nederland, waaronder die van Sint-Oedenrode, zijn lid van de landelijke vereniging van wereldwinkels (LVWW). Gezamenlijk bepalen zij het landelijke beleid. De LVWW zet zich in voor het welzijn van de producent met eventuele medewerkers, het welzijn van de mensen in ontwikkelingslanden.

De WW staat voor eerlijke handel , fair trade. Gestreefd wordt naar een gelijkwaardig partnerschap tussen alle schakels in de handelsketen: tussen producenten, importeurs, wereldwinkels en consumenten. De vereniging geeft de producenten de kans hun producten op zoveel mogelijke plaatsen te verkopen, ook in hun eigen land. Verder stimuleert zij het gebruik van kwaliteitssystemen onder producenten, ondersteunt hun organisatie door in eigen land opgeleide adviseurs. De importeurs van eerlijke handelsproducten, welke zijn gecertificeerd en worden gecontroleerd door LVWW vormen de schakel tussen de producenten en wereldwinkels. Er is een scherp controlesysteem voor alle betrokkenen en er worden, indien nodig, verbeterpunten opgesteld.

Kortom, in de WW worden op een verantwoorde wijze eerlijke producten verkocht en ook voorlichting gegeven over eerlijke handel. Dit draagt bij aan terugdringing van de armoede in de wereld, bestrijding van kinderarbeid en eerlijke duurzame handel, dus ontwikkeling. De 350 Nederlandse WW’s staan niet op zichzelf. Alleen al in Europa zijn er 2500 WW’s met in totaal 100.000 vrijwilligers. Samen staat dit voor een groot internationaal eerlijk handelsnetwerk. In Sint-Oedenrode zorgen circa 40 enthousiaste vrijwilligers voor het functioneren van de WW, dus voor de dagelijkse bezetting van de winkel, voor de inkoop, voor het prijzen, voor de inrichting, voor de organisatie van de kerstpakketten verkoop, voor de speciale sieradenverkoopdag etc. en dat alles onder verantwoordelijkheid van een bestuur. Alle betrokkene dragen geheel belangeloos hun steentje bij.
De WW verkoopt de mooiste wereldcadeaus. Deze zijn authentiek, ambachtelijk en soms zelfs volgens eeuwenoude tradities gemaakt. Natuurlijk met een hedendaags tintje en afkomstig uit bijv. India, Ghana, Madagaskar, Tibet, Indonesië, Vietnam,Mexico of Peru. Van houtsnijwerk en keramiek tot sieraden en foodproducten. Verkocht worden o.a. foodproducten met het Max Havelaar keurmerk en verder vele cadeaus als allerlei sieraden, sjaals, tassen en andere mode accessoires. Ook Boeddhabeelden, vazen, kaarsen, wenskaarten etc. Maar ook heerlijke wijnen, sauzen en andere fairtrade etenswaren. De makers verdienen een geregeld inkomen en krijgen ondersteuning bij het ontwikkelen van hun bedrijf. Op deze manier kan armoede wel bestreden worden.

Om de doelstelling te verwezenlijken worden de marges zo klein mogelijk gehouden. Duidelijk is dat er marge moet zijn om de huur van het pand te kunnen betalen inclusief de inrichting en energievoorziening, maar er blijft niets aan de zo bekende strijkstok hangen. Aldus is het niet mogelijk om als een “echte” commerciële winkel een hoge huur te betalen op een A-lokatie. Gevolg is dat het de afgelopen jaren meerdere keren nodig was te verhuizen vanwege sloop of een andere bestemming van een pand. Tegelijk is het van belang in het centrum gevestigd te zijn om het publiek duidelijk te laten zien dat de WW bestaat en wat er aangeboden wordt. Dit zorgt voor problemen en vraagt om inventieve oplossingen. Tot nu toe is het steeds gelukt om er uit te komen, laten we hopen dat dit zo blijft met name voor de mensen in de ontwikkelingslanden.