Boek ‘100 Jaar Antoniuskerk Nijnsel’

Roois nieuws Religie / Sint-Oedenrode
Over het 100-jarig bestaan van de Nijnselse Antoniuskerk hebben Piet van Alphen en Jan van der Aa een boek samengesteld. De aanleiding hiervoor was het eeuwfeest, dat vorig jaar op 12 en 13 juni werd gevierd. Zondag 17 juni as. zullen zij het boek aanbieden aan pastoor Vincent Blom na afloop van de open luchtmis, die om 11.00 uur begint.

Het parochiebestuur vond dat een herinnering aan dit feest op zijn plaats was en verzocht Piet van Alphen de mogelijkheden te bekijken. Piet ging te rade bij Jan van der Aa met wie hij ook het boek over de staffanfare had gemaakt. Zij vonden, dat deze herinnering niet zomaar een fotoalbum kon zijn, want er was in de voorbije jaren het een en ander gebeurd. Zij besloten aan te sluiten bij het boek, dat Peter Sijbers in 1986 had geschreven bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de parochie.

Omdat er veel foto’s in de vergetelheid zijn geraakt en deze maar bij een beperkt aantal inwoners bekend zijn, besloten de twee schrijvers te beginnen met een uitgebreide reportage van het feest in 1986 toen pater Jac Elbers pastoor was. Belangrijke gebeurtenissen hebben zij daarna beschreven om uit te komen bij de periode van pastoor Thom Ligthart. Ook uit die tijd hebben zij veel informatie en foto’s verzameld; ondermeer van het jubileum van de pastoor zelf.

Na het vertrek van pastoor Ligthart brak een overgangsperiode aan die uitmondde in de fusie van alle Rooise parochies in de Odaparochie. Over beide perioden hebben zij interessante documenten en informatie weten te verzamelen. Het 40-jarig jubileum van pastoor Chris Bekx ontbreekt niet. De parochiekerk zelf was na 100 jaar dringend toe aan een restauratie aan de buitenkant. De werkzaamheden hiervan zijn treffend in beeld gebracht. In het voorjaar van 2011 was de restauratie klaar.

Pastoor Panken, de stichter van de parochie, was een Antoniusvereerder in hart en nieren. In 1922 heeft hij speciaal voor Nijnsel een grote monstrans laten maken met daarop acht taferelen van de heilige Antonius. De monstrans met afbeeldingen staat uitvoerig beschreven. Omdat het wegkruis jarenlang een prominente plaats heeft ingenomen en drie keer is verplaatst, hebben de schrijvers hieraan een apart hoofdstuk gewijd en geïllustreerd met foto’s. Het boek eindigt met de vier parochianen die een pauselijke onderscheiding hebben gekregen en met een cijfermatig overzicht van de doopsels, huwelijken, overledenen, 1e communie en vormsel. Het kleurige boek bevat 84 pagina’s. Ook Peter Sijbers is zondag aanwezig met exemplaren van zijn boek uit 1986.