Studieboeken winnen het van golfclubs

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
Van je hobby je beroep maken, wie wil dat nou niet? De Rooise Anne van den Bosch bleek een erg talentvolle golfster en had de mogelijkheid om prof te worden. Maar ze besloot anders en kreeg dankzij haar golftalent een scholarship aan Lynn University in Boca Raton (Miami, Florida). Afgelopen maand, vijf jaar na dato, studeerde ze met de hoogst haalbare cijfers af voor haar Master Marketing. Dus vloog ik naar Miami om te zien hoe mijn vriendin haar diploma in ontvangst nam.

Anne begon al jong met golfen. Wonend naast Golfclub de Schoot en met ouders werkend op diezelfde club, bracht ze veel tijd door op de baan. Al snel bleek Anne talent te hebben en kwam ze in Jong Oranje. Maar naast het golf had Anne nog een andere passie: studeren. Een combinatie van topsport en een interessante en uitdagende studie bleek in Nederland niet mogelijk. Vijf jaar geleden, na het afronden van het vwo aan het Elde College in Schijndel, vertrok Anne naar de Sunshine State.

Anne speelde vier jaar in het golfteam van Lynn University en trainde, naast haar Bachelor studie internationale betrekkingen, iedere dag. Ze speelde verschillende wedstrijden tegen andere universiteiten, waaronder het wereldberoemde Harvard. Maar de passie voor studeren nam het in de loop der jaren over van het golf. Vier jaar lang behoorde Anne tot de best presterende tien procent van Lynn University. Daarvoor ontving ze een medaille en werd lid van de ‘honors society’. De scriptie waarmee Anne haar Bachelor diploma summa cum laude behaalde mocht ze presenteren in New York.

Na vier jaar hield Anne's scholarschip op, maar gelukkig waren haar studieresultaten niet onopgemerkt gebleven en kreeg ze de kans om ook haar Master aan Lynn University te volgen. De universiteit bood haar een baan van 20 uur in de week aan, in ruil voor het collegegeld. Een bedrag van ruim 23.000 dollar per jaar. Dat is dan ook precies de reden waarom er naast topsporters voornamelijk kinderen van hele rijke ouders, afkomstig uit alle delen van de wereld, aan Lynn University studeren. Anne greep de kans met beide handen aan, hing haar golfclubs aan de wilgen, behoorde opnieuw tot de beste tien procent en haalde ook haar Master titel met de hoogst haalbare cijfers.

De diploma-uitreiking vond volgens goed Amerikaans gebruik plaats in de sporthal en werd geopend met de binnenkomst van alle afgestudeerden in een lang, zwart gewaad en met ‘graduation cap’ op het hoofd. Nadat we geluisterd hadden naar een operazanger en een (zoals alleen Amerikanen dat kunnen) inspirerende speech, mochten de afgestudeerden over het podium lopen om hun diploma in ontvangst te nemen. Terwijl Anne's ouders in Nederland via internet live konden meekijken naar de ceremonie, zat ik apentrots in de zaal. Mijn Rooise vriendin had het tussen deze internationale jetset maar mooi voor mekaar!