Informatieavond maag-darm-leveraandoeningen

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Op dinsdag 26 mei vindt in het kader van 'Dokter op dinsdag' weer een informatieavond plaats in de kapel van ziekenhuis Bernhoven in Oss. Ditmaal doen drie MDL-artsen mee aan deze informatieavond. Zij gaan nader in op preventie, diagnostiek en behandeling rond maag-darm-leverproblematiek.

Dr. de Boer gaat onder meer in op maagzweren en de maagzweerbacterie, de zogenoemde Heliobacter pylori en maagkanker. Zijn collega dr. Haarhuis vertelt over darmkanker en, heel belangrijk, preventief onderzoek naar darmkanker. Nederland gaat net als bijvoorbeeld buurland Duitsland starten met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker zoals we dat ook al kennen voor borstkanker.

Hepatitiscentrum
Dr. Gisbertz vertelt over leveraandoeningen en dan vooral over hepatitis ofwel leveronsteking. Hepatitis kan door verschillende virussen veroorzaakt worden. Het gevaar van hepatitis is dat de patiënt niet merkt dat er een besmetting met een hepatitisvirus heeft plaatsgevonden. Zodoende kan het virus jarenlang sluimerend aanwezig zijn totdat het zich uiteindelijk manifesteert. Maar dan is de patiënt ook echt ziek. Het goede nieuws is dat artsen tegenwoordig, in vergelijking met vroeger veel meer kunnen doen om de schade die hepatitis verzoorzaakt, te beperken. Ziekenhuis Bernhoven is momenteel bezig met een procedure om aangemerkt te worden als landelijk hepatitiscentrum.

Aanmelden
De avond op 26 juni begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. (Zaal open vanaf 19.00 uur). Toegang gratis, aanmelden kan via het Patiëntenservice Bureau: 0412-621120 / 0413-381637, of een mailtje naar psb@bernhoven.nl