Aanpak beheersing eikenprocessierups 2012

Roois nieuws Natuur en Milieu
In de komende periode kan er weer overlast ontstaan door de eikenprocessierups. Om de overlast te beperken, heeft de gemeente hiervoor beleid opgesteld. In dit artikel leest u welke gevaren de eikenprocessierups voor u en uw (huis-)dieren kunnen opleveren. Ook leest u welke acties we ondernemen.

Gezondheidsklachten

Eikenprocessierupsen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. Het is geen "boomprobleem". De Brandharen bevinden zich op de rupsen en nesten. Deze kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Als mensen of dieren in aanraking komen met de brandharen, kunnen allergische reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen.

Bestrijdingsplan

Gemeente Sint-Oedenrode stelde met een gespecialiseerd bedrijf een bestrijdingsplan op. Met dit plan proberen we de overlast maximaal te beperken. Begin mei starten we met spuiten. De (blad)ontwikkeling van de boom en de rups is dan namelijk in volle gang. Dit doen we in gebieden waarin we de meeste overlast verwachten. We spuiten met een biologisch bacteriën-preparaat. Daardoor doden we alleen de rupsen. Ook kijkt de gemeente vooraf of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn. Dan is bestrijding door te spuiten namelijk niet toegestaan. De spuitwerkzaamheden voeren we 24 uur per dag uit en misschien ondervindt u daardoor enige geluidsoverlast. Dit is maar van korte duur. Het bacteriën-preparaat is veilig voor mens en dier. Wel raden wij u aan zich niet in de nevel te begeven. Het middel kan irriteren. Ook adviseren wij om dieren niet onder te bespuiten bomen te laten grazen. Op die plaatsen waar we niet spuiten en later toch overlast ontstaat, gaan we over naar bestrijding door zuigen en/of branden. De bedoeling is te spuiten vanaf maandag 14 mei 2012.
Meer informatie over deze rups  klik hier>>>>
De straten waar gespoten gaat worden zijn:

Hazelaarstraat
Damianenweg
Wilhelminastraat
Scheken
Veghelseweg/Postdijk
Schijndelseheideweg
Esdoornstraat
Koevering
Korfbal/hockyveld
Boskantseweg
Achterste Steeg
Airbornweg
Kasteellaan
Lieshoutseweg
Landingsweg
Kasteelpark
Vresselseweg
Eimbert
Kapel kasteel
Oude Vresselseweg
Handelsweg
Ollandseweg
Nijnselseweg
Speijkstraat
Slophoosweg
Sterrenbos
Nijverheidsweg (Markgraaf)
Horst
Langesteeg
Mater Lemmenstraat
Scheidingsweg
Heikampenweg
Mater Lemmenstraat: school/ jeu de boule
Hoogstraat
Florisstraat
Veghelseweg: nieuwe aanplant langs A50
Wittenbeek
Schootsedijk

De planning is afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.
Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met de gemeente, te bereiken op telefoonnummer 06-30 16 56 10.