Afbeelding

Buitenspeeldag Sint-Oedenrode 2012

Roois nieuws Onderwijs / Sint-Oedenrode
Op woensdag 13 juni 2012 is het weer zover! Dan is het Buitenspeeldag. Kinderen kunnen dan de hele middag veilig op straat spelen. Er is daarbij aandacht voor bewegen, samenspel en gezelligheid. Tussen 13.00 en 17.00 uur mogen er geen auto's rijden in de straten die meedoen.

Met de tweeëntwintig eerdere edities is de Nationale Straatspeeldag een begrip geworden. Naast verkeersonveiligheid zijn ook bewegen en spelen in de loop der jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Daarom is de naam gewijzigd in Buitenspeeldag en zijn de handen ineen geslagen met de organisatoren (de Vereniging van Nederandse Gemeenten, Jantje Beton, Scouting Nederland, Nickelodeon en de Vereniging Sport en Gemeenten). Het doel blijft gelijk: het initiatief stelt ouders, kinderen, scholen en buurt- en wijkverenigingen in staat hun protest tegen de gevaren in hun straat te laten zien en horen.

Kinderen spelen graag buiten. Ze doen dat op de stoep, op straat, op een speelveld, in een speeltuin of op andere plaatsen. Veel kinderen lopen van huis naar school en terug. Ook dan spelen ze vaak onderweg. In veel wijken wordt buiten spelen steeds gevaarlijker door het verkeer. Vooral auto's rijden dikwijls veel te hard in woonwijken. Op de Buitenspeeldag spelen kinderen op straat als protest tegen de gevaren die normaal gesproken hun bewegingsvrijheid beperken.

Er wordt op een speelse manier aandacht gevraagd voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. Voor u als bewoner is de Buitenspeeldag dus hét actiemoment om de onveiligheid in uw buurt en straat bij uw gemeente aan te kaarten en te laten zien hoe de verkeerssituatie structureel kan verbeteren. Uw straat wordt hierdoor niet alleen veiliger voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Organisatie Buitenspeeldag

Als u een Buitenspeeldag wilt organiseren, kunt u dat het beste met anderen doen, bijvoorbeeld met de buren, de school of de wijkvereniging. Wilt u hier meer over weten? Surf dan naar www.buitenspeeldag.nl

Vergunning en financiële bijdrage

Voor het afsluiten van de straat heeft u toestemming nodig van de gemeente. Tevens stelt de gemeente een financiële bijdrage van maximaal € 90,00 beschikbaar in de kosten voor het organiseren van een Buitenspeeldag. U kunt hierover contact opnemen opnemen met mw. L. de Vos, afdeling Samenlevingszaken, bereikbaar via telefoonnummer 0413 481 911.