Gemeente vraagt burgers om verlening groene mantelzorg

Roois nieuws Politiek Meierijstad
De gemeente gaat burgers via de lokale media de kans geven om zich aan te melden als ‘groene’ mantelzorger. Het voorstel van wethouder Dekkers om verschillende groenstroken in Rooi om te vormen naar eenvoudiger te beheren groensoorten werd afgelopen donderdag avond tijdens de raadsvergadering goedgekeurd. Wel met de kanttekening dat Dekkers zich in gaat zetten voor meer burgerparticipatie. Uit eigen beweging kwam hij met dit plan. Zo hoopt de raad meer geld uit te kunnen sparen.

Het is de bedoeling dat ongeveer 3 ha. aan groenstroken wordt omgevormd van opgaande beplantingen naar maaigazon of bloemweide. In totaal zijn dat zo’n 300 vakken, verspreid over alle kernen en wijken in Sint-Oedenrode. Bij deze werkzaamheden worden de huidige (heester-) beplantingen geruimd, de ondergrond gespit, opgeschoond en geëgaliseerd en ingezaaid. Het doel is om de kosten van het gemeentelijk groenbeheer te reduceren en de beeldkwaliteit zoveel mogelijk in stand te houden. Uiteindelijk levert dat straks een besparing op van zo’n 22.000 euro per jaar. De kosten om het te realiseren bedragen 150.000 euro per jaar.

Om dat laatste bedrag verder naar beneden te krijgen, wordt de burgers binnenkort gevraagd om een handje mee te helpen. Iedereen die wil, kan straks een groenstrook onderhouden. Via DeMooiRooiKrant wordt aangegeven om welke vakken het gaat. Daarna kunnen burgers bij de gemeente aangeven waar ze een helpende hand toe willen steken. Wethouder Dekkers verwacht zeker dat mensen zich zullen melden. “Ik zie nu al regelmatig dat mensen de strook voor hun huis netjes bijhouden door het te maaien”, klonk Dekkers hoopvol.

Het goedkeuren van het voorstel had echter wat meer voeten in de aarde dan verwacht. Tijdens de commissievergadering leek het gesneden koek, alleen BVT was tegen. Toch was er afgelopen donderdag ineens meer weerstand. Frans van den Boomen van de BVT noemde het ‘adel verplicht’ om als voormalig groenste gemeente van Europa niet te tornen aan de groenstroken. “Die 150.000 euro is weggegooid geld, het kost hooguit hier en daar een schoffel, een hark of een kruiwagen”, doelde hij op het idee om het IVN en eventueel de Jeugdnatuurwacht te betrekken bij het onderhoud. CDA’er Rien Verhagen gaf aan ook niet blij te zijn met het plan, maar zei zich bewust te zijn van noodzakelijke bezuinigingen. EBK was tegen het plan en wilde een wedstrijd uitschrijven onder de burgers om met een andere oplossing te komen.

BVT en DGS stonden duidelijk achter de motie van Hart voor Rooi/PvdA om participatie van burgers uit te werken en het IVN en de WSD in de gelegenheid te stellen om samen met de gemeente tot een uitwerking te komen van het ombuigingsvoorstel. De handreiking van Dekkers was voor Heijsterkamp van HvR/PvdA voldoende om de motie plotseling in te trekken. Tot grote verbazing van Hans Hulsen (DGS) en Van den Boomen die zich behoorlijk in hun hemd gezet voelden.