Afbeelding

Bronzen plaquette onthuld aan Kruisakker

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Zojuist is aan de Kruisakker, in de wijk ‘De Rooise Zoom’ een bronzen plaquette onthuld. Bij archeologische opgravingen in 2007 zijn waardevolle vondsten gedaan van oude resten van bewoning, waaronder resten van paalwoningen, uit de periode 800 – 1200 voor Christus.

Al in 2007 zijn bij aanvang van het project tussen de gemeente Sint- Oedenrode en Hendriks Bouw en Ontwikkeling afspraken gemaakt over het in de nieuwe wijk zichtbaar maken van de archeologische opgraving. In nauwe samenwerking tussen gemeente en Hendriks is de wijze waarop de vondsten nu zichtbaar gemaakt gaan worden uitgewerkt.

In het openbare gebied ter plaatse van het binnenterrein aan de Kruisakker zijn houten palen en tegels geplaatst die verwijzen naar de resten van de paalwoningen die hier in de Middeleeuwen hebben gestaan. Ter verduidelijking is een stenen sokkel met een bronzen plaquette van ca. 70 x 80 cm. geplaatst waarop de situering van de oude bewoningen staat weergegeven. De plaatselijke kunstenares mevrouw Trudie Broos heeft hier een ontwerp voor gemaakt. Vanmiddag vertelde ze pal voor de onthulling over haar beweegredenen om het werk zo te maken.

Behalve mensen van ‘de Oude Vrijheid’ waren ook afgevaardigden van de gemeente aanwezig, omwonenden en een delegatie van Hendriks bouw. Het bedrijf de plaatsing van de gedenkplaquette mede mogelijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding