Vlagheide: De nieuwe groene achtertuin van Rooi

Roois nieuws Regionieuws
De meeste Rooienaren zullen bij de Vlagheide meteen denken aan de vuilnisbelt. Nooit meer doen! Want de afgelopen vijf jaar is door ondernemers en particuliere initiatiefnemers in het gebied en de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode keihard gewerkt aan een nieuwe groene en recreatieve invulling van Vlagheide. Bezoek daarom de open dag op maandag 28 mei zodat u zelf dit mooie stukje Rooi kunt ontdekken.

Vlagheide ligt verspreid over drie gemeenten. Wethouder Cees van Rossum herinnert zich goed hoe hij deelname aan het masterplan Vlagheide ‘voor de poorten van de hel moest wegslepen’. “De gemeenteraad zag er in 2003 niet de toegevoegde waarde van in. Ik ben er dwars voor gaan liggen, omdat groen en recreatie perfect aansluiten bij de missie en visie van onze gemeente.”

Verbindingsfunctie
Sinds 2007 werkt de stuurgroep Vlagheide, onder regie van projectleider Peter Prins, aan de uitvoering van Masterplan Vlagheide. De belangrijkste pijlers van dit plan zijn: een ecologische verbindingsfunctie tussen de drie gemeenten, een sterk groen en landschappelijk gebied, de cultuurhistorische waarde van dit gebied vertellen en de verschillende vormen van recreatie bij elkaar brengen. “De ondernemende en initiatiefrijke bewoners van dit gebied zijn de verbindende schakels” vertelt Prins. “Dat is ook meteen de kracht en hét grootste succes tot nu toe. Ik kan als zoveel mooie initiatieven opnoemen. Bijvoorbeeld een pluk tuin, een bed en breakfast, een natuurcamping die moeiteloos integreren met bestaande monumenten zoals de onlangs gerestaureerde Eerdse Molen en bestaande bedrijven zoals de wijngaard op de Damianenweg. De ondernemers hebben elkaar gevonden en zijn de dragende krachten van het masterplan Vlagheide. De gemeenten hebben voornamelijk een faciliterende rol. Denk hierbij aan het aanpassen van het bestemmingsplan, verlenen van vergunningen en meedenken over de verbindingsroutes.”

Imago
Prins vervolgt: “Iedere gemeente heeft zijn eigen reden om mee te doen. Veghel staat in de regio voornamelijk bekend om haar industriële imago. Om aantrekkelijk te zijn als leefomgeving voor huidige en nieuwe bewoners is een groen achterland zeer gewenst. Sint-Oedenrode daarentegen staat al bekend als een groene gemeente en met dit plan kan zij haar imago alleen maar versterken. Dichtbij het centrum van Sint-Oedenrode ontstaat wederom een plek waar inwoners kunnen wandelen, paardrijden, mountainbiken enzovoort. Door smallere wegen te maken dringen we het gemotoriseerd verkeer terug en creëren op deze manier een veilige omgeving.”

Golfbaan
Een van de grootste projecten in het Masterplan Vlagheide is de realisatie van een 18-holes golfbaan op de voormalige vuilnisbelt. Op dit moment grazen de schapen van stichting Schaapskudde Eerde op de flanken ervan. De werkzaamheden om de voormalige bestemming in te pakken vorderen gestaag en achter de schermen wordt hard gewerkt om de realisatie van de baan van de grond krijgen. De planning is dat de golfbaan in 2016 deels gereed is. De baan krijgt uiteindelijk een grotendeels openbaar en laagdrempelig karakter. Fietser en wandelaars zullen op speciale paden als het ware door de golfbaan heen worden geleid. Op deze manier vormt ook de golfbaan een verbinding met de andere onderdelen van Vlagheide.

Verborgen pareltjes
Tijdens een rondrit door het gebied valt wethouder Cees van Rossum van de ene verbazing in de andere. “Ik fiets hier toch regelmatig met mijn vrouw, maar ik kom nu op plekken waar ik erg blij van wordt. Er zijn hier nog veel verborgen pareltjes. Ik weet zeker dat de meeste inwoners van Rooi over het algemeen niet weten hoe mooi dit gebied is geworden. Daarbij: de verhalen achter alle initiatieven zijn prachtig.”

Particulier initiatief
Een van de particuliere initiatieven is die van Bert Coppelmans aan de Koeveringsdijk. Coppelmans blijkt een oud-leerling van Cees van Rossum te zijn en het weerzien is hartelijk. Coppelmans kocht begin deze eeuw een oude boerderij met ongeveer 1,5 hectare grond. “Destijds was de ruilverkaveling afgerond en heb ik meteen meer grond erbij gekocht.” Inmiddels bezit Bert 9 hectare grond waarvan hij een groot gedeelte teruggeeft aan de natuur. “Natuur blijft…altijd! Met deze gedachte in mijn hoofd ben ik me gaan verdiepen in bomen en planten. Ik heb veel gelezen en advies gevraagd wat ik het beste kan doen. De afgelopen vijf jaar heb ik zelfstandig ruim 10.000 bomen en struiken geplant. Dit is een mix van allerlei soorten. Er zijn al een aantal vogelsoorten gespot die hier lang niet zijn geweest en er lopen nu wilde hazen door de wei. Aan het einde van de middag zie ik de herten door het hoge maaiveld. Daar doe ik het voor! Over een aantal jaar, als bomen en struiken goed gegroeid zijn wil ik mijn landgoed graag openstellen voor publiek.”

Bezoek de open dag
De open dag is een mooie manier om Vlagheide te verkennen. Ondernemers en particuliere initiatiefnemers tonen vol trots hun gerealiseerde projecten. Rond 10.00 uur zal gedeputeerde Van den Hout van de provincie Noord-Brabant de open dag officieel openen. Peter Prins adviseert om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Tijdens de open dag vindt ook de Vlagheideloop plaats, een hardloopwedstrijd over diverse afstanden. Meer informatie over de open dag is te vinden op www.masterplanvlagheide.nl. Daar is ook een folder te downloaden met een overzicht van de deelnemende bedrijven en verschillende activiteiten.