Afbeelding

GGD prikt en beschermt tegen baarmoederhalskanker

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
In het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant konden meisjes van 12 jaar de afgelopen periode hun eerste twee prikken halen tegen baarmoederhalskanker. De GGD voert deze vaccinaties uit in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Opkomstcijfers
De gemiddelde opkomst onder de 12-jarige meisjes voor de eerste twee prikken was 71%. In totaal werden 7.822 12-jarige meisjes opgeroepen. Er zijn 5.592 vaccinaties toegediend. Uit de landelijke opkomstcijfers over 2011 van RIVM blijkt dat 53% van de 12-jarige meisjes de eerste vaccinatie tegen baarmoederhalskanker heeft gehaald. Over 2012 zijn er nog geen RIVM cijfers bekend. Het opkomstpercentage in 2011 onder 12-jarigen in onze regio was 63 %. De gemiddelde opkomst in 2010 lag rond 61 %. Er is een stijgende lijn te ontdekken.

Het vaccineren
In totaal krijgen de meisjes drie verschillende prikken in de bovenarm: één in maart, één in april en één in september. Voor deze laatste prik ontvangen ze nog een aparte uitnodiging. Het is belangrijk dat de meisjes drie keer komen, want pas bij 3 prikken ben je voldoende beschermd. Informatie over locaties en data staan op de website van de GGD Hart voor Brabant: www.ggdhvb.nl/hpv. Ook leest u hier antwoorden op veelgestelde vragen over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland deze ziekte. Ongeveer 200 vrouwen overlijden aan baarmoederhalskanker. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk. De inenting beschermt tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Meisjes kunnen zich nu al op een veilige manier tegen deze ziekte beschermen. De kans op baarmoederhalskanker wordt dan veel kleiner. Inenten heeft vooral zin bij meisjes die nog geen of weinig seks hebben gehad.

Organisatie
Het vaccineren van zo’n grote groep meisjes vergt veel voorbereiding. De GGD organiseert dit op 29 locaties en zorgt ervoor dat er geen lange wachtrijen ontstaan.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie en het vaccinatieschema op www.ggdhvb.nl/hpv. De GGD Hart voor Brabant stelt tijdens de vaccinatierondes een informatienummer open voor vragen. Ronde 1 en 2 zijn nu afgesloten, voor de laatste ronde in september staat dit nummer weer op de website.