Afbeelding

Derde regionale symposium alcoholpreventie jongeren

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Donderdag 12 april vond in het bestuurscentrum in ’s-Hertogenbosch het derde regionale alcoholsymposium ‘Alcohol 16min geen goed begin’ plaats. Bestuurders van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, GGD Hart voor Brabant, directeuren van scholen, politie, Halt, Novadic-Kentron en andere partners keken terug op ruim drie jaren integrale samenwerking op het gebied van alcoholpreventie van jongeren. Welke successen zijn er behaald en waar staan we nu? Wordt het ‘Doorpakken of Doorzakken?!’

Doorpakken
GGD en partners zetten in op educatie & draagvlak, handhaving, vroegsignalering én beleid & regelgeving; een belangrijke pijler! GGD riep hierbij op om nú door te pakken, regionaal en integraal. Met een combinatie van maatregelen en door gebruik te maken van de successen uit de verschillende gemeenten.

Eerste resultaten
De eerste resultaten van de GGD jeugdmonitor 2011 tonen een dalend alcoholgebruik onder jongeren onder de 16 jaar, zowel in het matig drinken als binge* drinken. Om de goede resultaten te behouden en terugval te voorkomen, dient dit bewustwordingsproces te worden gecontinueerd.

In gesprek met ‘Frisse blik’ jongeren raadden zij gemeenten aan om de campagne voort te zetten en hen mee te laten denken hoe ze op hun eigen belevingswereld en binnen hun eigen peer-groep kunnen worden aangesproken.

Kinderarts G. Slabbers luidde de noodklok over de gevaren en consequenties van alcoholgebruik onder de 16: “Teveel jongeren drinken te jong, te veel en te vaak. Het aantal aan alcohol gerelateerde opnames neemt de laatste jaren drastisch toe. Alcohol is funest voor het jongerenbrein en hun toekomst”. Hij bepleitte de voortgang van de ingezette koers.
Theatergroep Playback lieten aanwezigen zien hoe ouders het gesprek aan kunnen gaan met hun kinderen. Het blijft nodig ouders te betrekken in de preventie-activiteiten. Nog steeds krijgt 24% van de jongeren alcohol van hun ouders. Het is een misvatting dat het thuis laten drinken van alcohol veilig is. Het kweekt jong-verslaafden aan alcohol. Het maken van afspraken met jongeren en het naleven hiervan is essentieel.

Bestuurders deden een beroep op horeca-ondernemers die de leeftijdsgrenzen overschrijden. 8% van de jongeren blijkt hun alcohol zelf te kopen. Gemeenten hebben hierin een grenzenstellende rol; optimale handhaving vanuit politie blijft nodig.

Aanpak op maat
Meriam Janssen – onderzoeker bij Tranzo, het Wetenschappelijk centrum voor Zorg en Welzijn – bepleit een aanpak op maat voor specifieke groepen jongeren. De inzet van preventie-activiteiten op kleinere, homogene groepen jongeren die eenzelfde houding hebben tegenover alcohol, spreekt hen meer aan en verhoogt de kans van slagen.


‘Alcohol 16min geen goed begin’ is een initiatief van 20 gemeenten in de veiligheidsregio Brabant-Noord. Bij veel gemeenten is alcoholpreventie onder jongeren een speerpunt in de nota gezondheidsbeleid en is het een aandachtspunt bij de aanpak van integrale veiligheid. De gemeenten bundelen hun krachten samen met de GGD Hart voor Brabant, Novadic-Kentron, Politie Brabant-Noord, Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en Halt om de problemen rondom alcoholgebruik bij jongeren aan te pakken.