Jumbo zondags ook open?

Roois nieuws Politiek Meierijstad
Zondag vanaf 16 uur nog even snel naar de AH of EMTE. Dan niet meteen de fiets of auto pakken, maar eerst kijken waar je die dag terecht kunt. Dat zou wel eens de toekomst kunnen zijn, als alle Rooise levensmiddelenwinkels om toerbeurt de kans krijgen om op een zon- of feestdag open te zijn. Ook buiten het winkelconcentratiegebied. Ook in de kleine kernen. En het hoeft niet eens per sé een supermarkt te zijn; elke winkel met voornamelijk eet- en drinkwaren zouden voor ontheffing in aanmerking komen.

In de praktijk valt te betwijfelen of daarvoor veel gegadigden zijn. De Jumbo was de enige die bezwaar heeft aangetekend tegen de bestaande beperking tot het winkelconcentratiegebied. De Aldi niet, kleinere winkels evenmin. Bij die laatste zullen de nadelen van extra openstelling misschien ook niet opwegen tegen de voordelen.

Het onderwerp kwam dinsdagavond 10 april ter sprake, toen de nieuwe winkeltijdenverordening op de agenda van de voorbereidingscommissie stond. Het college had voorgesteld om de zondagopenstelling binnen het winkelconcentratiegebied te houden.

De commissieleden zetten grote vraagtekens bij de argumenten van het college. Dat de consumenten vaker en langer in het centrum zouden blijven als een supermarkt in het winkelconcentratiegebied die vier uurtjes per week open is, sneed volgens hen geen hout. Dan zou je net zo goed kunnen beweren dat de Jumbo die tijd open moet zijn om meer mensen in het Kienehoefpark te houden, schertste Tilly van den Tillaar (BVT). Verschillende fracties vielen haar bij.
Toch waren de fracties niet helemaal zeker over wat ze over zichzelf af zouden roepen, als iedereen mee gaat dingen. Dat zou een “loterij” worden aldus burgemeester Peter Maas. Hij zou de commissie een overzicht geven van alle winkels die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen.