Afbeelding

Protestantse staat stil bij lijden, sterven en opstanding Jezus

Roois nieuws Religie / Sint-Oedenrode
In de Protestantse gemeente Sint-Oedenrode, Son en Breugel zal in drie vieringen, op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, het lijden, sterven en de opstanding van Jezus worden herdacht. Het thema van dit jaar:

TOEN GOD VERDWEEN….

Toen de historicus Geert Mak zijn boek ”Hoe God verdween uit Jorwerd” schreef, schreef hij niet alleen een boeiend boek, maar sneed hij ook een boeiend thema aan. Namelijk de ervaring van veel mensen dat God langzamerhand uit ons gezichtsveld verdwijnt. Dit thema komt ook in de Bijbel voor. Er bestaat een verhaal in het evangelie van Marcus waarin wordt verhaald hoe een eigenaar van een wijngaard verdween naar het buitenland en zijn bezit aan pachters overliet. De afwezigheid van die eigenaar, natuurlijk wordt hier God bedoeld, maakte dat de pachters niet langer de oogst wensten te delen met de eigenaar. Iedere aanspraak daarop werd in de kiem gesmoord. ” Tenslotte”, staat er dan in Marcus, “stuurde de eigenaar zijn zoon om zijn aandeel in de oogst te innen”.
Die zin “tenslotte stuurde Hij zijn zoon”, is het thema geworden voor diensten in de Stille Week. Waarom stuurde hij zijn zoon? Wat gebeurde er toen die zoon op het toneel verscheen? Vragen die kunnen worden gesteld om zo op het spoor te komen van de betekenis van het Paasfeest, waarin wij ook stilstaan bij de weg die de Zoon ging.
Trouwens, met het verdwijnen van die heer naar het buitenland verandert ook het karakter van die wijngaard zelf. Wat ooit een plek was van gezamenlijke verantwoordelijkheid tussen die heer en de mensen, is nu een object van hebzucht, een onheilsoord.
Wat bewoog in hemelsnaam die zoon om zijn deel van de oogst op te eisen? Was het gehoorzaamheid aan de vader of de ultieme poging om de wijngaard weer een plek van vrede en overvloed te laten zijn? Wat bezielde de pachters toen ze de zoon zagen aankomen. Waren ze bang de wijngaard te verliezen, geloofden ze in het herstel van de goede verhoudingen?
Diverse koren en musici zullen aan deze diensten hun medewerking verlenen. Ter ondersteuning is er een speciaal boekje gemaakt waarmee u de diensten kunt volgen.
Iedereen is van harte welkom in de Knoptorenkerk aan de Eertschotsestraat in Sint-Oedenrode: Donderdag 5 april 20.00 uur, Vrijdag 6 april 20.00 uur, Zaterdag 7 april 21.00 uur.