Gemeenten Meierij bundelen hun krachten

Roois nieuws Regionieuws
De gemeenten Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught gaan met elkaar, en mogelijk met meer gemeenten in de Meierij, samenwerken. Dat hebben de bestuurders van deze gemeenten naar elkaar uitgesproken.

Behoefte aan samenwerking
De vier gemeenten werken op dit moment al op verschillende gebieden samen met omliggende gemeenten. Er is nu bij de vier gemeenten behoefte aan doorontwikkeling naar andere gebieden waarop zij met elkaar kunnen samenwerken. De omgeving van de gemeente ondergaat namelijk diverse veranderingen. Door in samenwerking met anderen in te spelen op deze ontwikkelingen kan de huidige kwaliteit van dienstverlening geborgd en verbeterd worden. De basis voor de samenwerking is het uitgangspunt dat dienstverlening zo dicht mogelijk bij de burger plaatsvindt en dat er sprake is van bestuurlijke autonomie.

Visie
De bestuurders van Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Vught en Haaren hebben een gezamenlijke visie uitgesproken voor deze samenwerking: ‘De samenwerkende Meierij-gemeenten willen hun gezamenlijke kracht gebruiken om de toekomstige uitdagingen aan te gaan vanuit hun eigen bestuurlijke autonomie en willen ambtelijke samenwerking op een schaal en met een inhoud die maximaal tegemoet komt aan het uitgangspunt dat dienstverlening zo dicht mogelijk bij de burger plaats dient te vinden.’

Vervolg
Naast de gemeenten Haaren, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Vught vallen ook Boxtel en Schijndel onder de Meierij. De colleges van deze gemeenten worden uitgenodigd om gezamenlijk te kijken naar mogelijkheden voor samenwerking.