Afbeelding

GGD Hart voor Brabant ondersteunt de Week van de Lentekriebels

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Met de jaarlijkse campagne ‘De Week van de Lentekriebels’ stimuleert Rutgers WPF het basisonderwijs lessen te geven over relaties en seksualiteit. De GGD Hart voor Brabant ondersteunt 56 basisscholen bij de Week van de Lentekriebels 2012. Deze projectweek vindt plaats van 19 t/m 23 maart.

De Week van de Lentekriebels is een landelijke projectweek over relaties en seksualiteit voor groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. Rutgers WPF (kenniscentrum seksualiteit) is initiatiefnemer van deze week. Met de Week van de Lentekriebels wil de GGD, leerkrachten en ouders ervan doordringen dat ‘relaties en seksualiteit’, ook voor kinderen, belangrijke onderwerpen zijn. Al bij jonge kinderen wordt de basis gelegd voor gezond relationeel en seksueel gedrag. Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben vragen over dit onderwerp.

Deelnemende scholen starten de Week op een feestelijke manier
Elke dag geven de leerkrachten in hun eigen klas een les of activiteit over ‘relaties en seksualiteit’. De lessen sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen. De lessen gaan bijvoorbeeld over kriebels in je buik, het verschil tussen jongens en meisjes, over vriendschap en verliefdheid, waar komen baby’tjes vandaan, nee leren zeggen, respect hebben voor een ander, veranderingen in de puberteit, seksuele beelden in de media.

De betrokkenheid van ouders is belangrijk. De meeste scholen organiseren, voorafgaand aan de Week van de Lentekriebels, samen met de GGD Hart voor Brabant een ouderbijeenkomst over de relationele en seksuele ontwikkeling en opvoeding van kinderen.

Wilt u meer weten over de Week van de Lentekriebels? Dan kunt u terecht bij Carla Schoot, GGD Hart voor Brabant, tel: 0900 463 64 43. Of kijk op www.weekvandelentekriebels.nl .