Rouwstemming in raadzaal

Roois nieuws Politiek Meierijstad
Een persconferentie waarvoor de uitnodiging slechts enkele uren vooraf wordt verzonden voorspelt een belangrijke gebeurtenis. En een bijzondere, want er zijn middelen genoeg om de pers te informeren.
Wat meteen opvalt is de overvolle publieke tribune, ver ontoereikend om al het publiek te herbergen waardoor de meesten op de gang moesten blijven staan. Hoezo, publiek? Een persconferentie is toch voor de pers?
De gezichten staan bedrukt. Een uur daarvoor waren sirenes te horen. Een groot ongeluk?

Nee, de gezichten komen bekend voor. Het zijn de ambtenaren van de gemeente. De perstafel is bezet. Door de fractievoorzitters van de coalitie. De pers mag nu even op hun stoel gaan zitten. Letterlijk dan.

Burgemeester Peter Maas schraapt de keel. Ook hij kijkt bedrukt. En al gauw komt het hoge woord eruit. Henriëtte van den Berk heeft haar ontslag als wethouder aangeboden, zoals dat formeel heet. Een aanbod dat je in het politieke krachtenveld niet kunt weigeren. En een verzoek aan de pers: stel haar geen vragen.

Henriëtte van den Berk neemt plaats en leest haar verhaal voor. Het is muisstil in de zaal.
Aan het eind van haar afscheidsbrief, bij de zin “U zult begrijpen met hoeveel emotie ik deze beslissing heb genomen”, maakt ze dat meteen zichtbaar.

Bij het verlaten van de zaal valt een ovationeel applaus haar ten deel. Iedereen gaat staan. Het respect is zichtbaar en voelbaar.

De fractieleiders van de coalitiepartijen geven een korte nabeschouwing. De woorden respect en moedig worden door alle drie genoemd. Wiel Sporken: “Er wordt veel gevraagd van de spelers in deze arena. Een goed bestemmingsplan is niet goed genoeg. De wethouder heeft een moeilijke maar vooral moedige beslissing genomen. Voor het CDA Rooi is haar vertrek een grote aderlating. Maar laat duidelijk zijn: deze coalitie staat als een huis.”