Planten Kartuizervlechtheg op Kasteren door Ollandse en Liempdse kinderen

Roois nieuws Natuur en Milieu
21 maart 2012: Planten Kartuizervlechtheg op Kasteren door Ollandse en Liempdse kinderen tijdens Nationale Boomfeestdag

Op woensdagmorgen 21 maart as. om 09.00 uur start aan de Savendonkestraat in Liempde een bijzondere boomfeestdag. Door Ollandse en Liempdse kinderen worden struiken geplant die over enkele jaren gevlochten worden in een kartuizervlechtheg. De organisatie is in handen van de Natuurwerkgroep Liempde die de Liempdse boomfeestdag voor de 24ste keer organiseert.

De plantlocatie was vroeger in handen van het Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. Nu zijn het de eigendommen van Staatsbosbeheer en van de familie L. Peijnenburg. De Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel is druk doende om aan de geschiedenis van het leven van de kartuizers in de Meierij op verscheidene manieren aandacht te geven. De markering en landschapsversterking van de voormalige kartuizereigendommen wordt geïnitieerd door Stichting Het Groene Woud in Uitvoering. De kartuizervlechtheg aan de Savendonksestraat is een belangrijk onderdeel daarvan. De opening van de boomfeestdag gebeurt door de wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel die op eigen wijze de grensoverschrijdende samenwerking in het kader van het project “Kartuizerklooster onthult geheimen aan de Dommel“ zal benadrukken.
Daarna zal hij samen met wethouder Henriëtte van de Berk van de gemeente Sint Oedenrode en enkele Liempdse en Ollandse kinderen de eerste struiken planten.

Korte geschiedenis kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel in Olland en Liempde
Kartuizers behoren tot de meest strenge kloosterorde die je je kunt voorstellen. Door zijn schenking van goederen in Olland en Kasteren legde in1465 Ludolph van de Water, de grondslag voor de stichting van een Kartuizerklooster in het land van de Dommel. Onder Dionysius de Kartuizer vond in 1465-1466 de bouw plaats van een bescheiden klooster (kapel en vijf cellen) in Olland, waarschijnlijk gelegen tussen Olland en Kasteren. De eerste bewoners waren vijf personen waar onder drie monniken. De bewoners zijn er niet lang gebleven. Ze vertrokken naar Den Dungen en later naar Vught.
De kartuizers bleven gronden in Olland en Kasteren aankopen zodat hun bezit in het stichtingsgebied bleef toenemen. De landerijen werden gebruikt voor de landbouw. Dat deden de kartuizers door de hoeven te verpachten. De nu nog bestaande kartuizerhoeve “Het Groot Duijfhuijs” op Kasteren is een mooi voorbeeld daarvan. De kartuizers hadden zoveel bossen op Kasteren dat ze een speciale functionaris, n.l. de Woudgraaf van Kasteren aanstelden om alles rondom de bosbouw te regelen. De jonge juiste geplante bomen en struiken werden tegen runderen, schapen en varkens beschermd door vlechtheggen rondom de plantplaats aan te brengen. In de archieven van de kartuizers is gevonden hoe de vlechtheggen in Kasteren en Olland gemaakt werden. Het was destijds de gewoonte om met runderen e.d. de bossen van de gemeenschappelijke gronden te begrazen. Dit recht had de gemeenschappen van Olland en van Kasteren.

Meer informatie:
Achtergrondinformatie: www.kartuizerklooster.nl, http://www.natuurwerkgroepliempde.nl