2012 is het Jaar van de Bij

Roois nieuws Natuur en Milieu
... en daar zijn goede redenen voor:
- Onze voedselvoorziening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen.
- In de afgelopen jaren is er een onrustbarende bijensterfte in Nederland.
- Omdat het Nederlandse landschap qua aanbod van bloemen sterk is verschraald, zijn vele soorten wilde bijen in gevaar.

We hopen dat het Jaar van de Bij de broodnodige aandacht voor de honingbij én wilde bijen zal opleveren. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van alle activiteiten en nodigen we u uit om uw bijdrage te leveren.

Waarom een Jaar van de Bij?
Aanleiding voor het jaar van de Bij is het feit dat bijen van cruciaal belang zijn voor de mens. De landbouw is ook voor een belangrijk deel aangewezen op bestuivers. De bekendste bestuivers zijn de honingbij en de hommel die samen tussen de 80 en 90% van alle bestuiving in de landbouw verzorgen. Volgens een studie van Klein et al. (2007) is 35% van de wereldvoedselproductie afhankelijk van bestuivers. Een recente studie van Rabobank (2011) concludeerde dat 90 belangrijke landbouwgewassen afhankelijk zijn van bestuivende insecten. Voorbeelden zijn fruit, noten, koffie, chocola, sojabonen en zaden voor tal van groenten. Volgens Rabobank zijn deze 90 gewassen samen goed voor ongeveer een derde deel van de wereld voedselproductie.

De combinatie van bestrijdingsmiddelen, gebruikelijke ziekteverwekkers, achteruitgang van biotopen en een eenzijdig voedselaanbod is er de oorzaak van dat de vitaliteit van de bijen(volken) achteruit gaat. Het gaat dan om alle bijensoorten, zowel de wilde bijen als de honingbij en mogelijk ook hommelsoorten.

Bescherming van natuur en landschap is noodzakelijk om de bijen te behouden als essentieel onderdeel van de natuurlijke kringloop. Belangrijk is duidelijk te maken dat de huidige situatie het resultaat is van een samenhangend stelsel van bij-onvriendelijke werkwijzen. Het hele jaar is er op gericht de ernst van de situatie duidelijk te maken en daarbij aan te geven hoe men kan meehelpen het tij te keren. Help de bij te (over)leven.

Doelen van het Jaar van de Bij

1. De Nederlanders er van overtuigen dat een gezonde bijenfauna (wilde en honingbijen) noodzakelijk is voor alle planten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten, inclusief de agro-productie in ons land.
2. Overheden bewust maken van de factoren die aantoonbaar nadelig zijn voor bijensoorten
3. Meer aandacht vragen voor ecologie in particuliere tuinen en de landbouw
4. Langjarig aandacht vragen voor bijen om een goede bijenstand te krijgen
(bron: www.jaarvandebij.nl)