Imkerij De Linde in Olland; één van de 10 grootste imkerijen van Nederland

Roois nieuws Bedrijfsnieuws
Het was buiten -14 graden Celsius, ijzig koud en adembenemend mooi wit. Op weg naar Olland hoorde ik hier en daar een dappere merel toch nog van de lente zingen. “Zouden bijen een winterslaap houden?” Die vraag hield mij bezig, op weg naar Imkerij de Linde. Aan de keukentafel bij Marcus Mesu werd ik meteen uit de droom geholpen. Marcus: “Ik heb vroeger veel gereisd en ben bij de grens van Mongolië geweest, daar houden ze Siberische bijen, dus deze kou in Nederland is voor bijen geen probleem.” Marcus Mesu behoort tot de top 10 van Nederlandse imkers met zo’n 180 bijenvolken. Samen met zijn vrouw Mirjan Hendriks, die de webwinkel en de administratie beheert, heeft hij in Olland Imkerij De Linde. Zijn interesse is inmiddels uitgegroeid naar een fascinatie voor deze bijzondere volken.

Intensieve ‘veeteelt’
Marcus: “Wij zijn allebei buitenmensen en houden van de natuur. Met bijen bezig zijn betekent dat je werkt met de natuur, en met de seizoenen. Als imker doe je seizoenswerk. In het voorjaar en de zomer is het druk, dan maak je weken van wel 80 uur. Tussen oktober en februari heb je weinig werk aan de bijenvolken maar dan komt het onderhoud; bijvoorbeeld 100 kasten schilderen.” Hoeveel? “Ja, je moet je voorstellen dat ik in 1991 begon met twee bijenvolken omdat een vriend zei dat bijen houden echt iets voor mij was. Dat bleek ook zo te zijn. In 2002 waren er inmiddels een aantal volken bij en werd het serieus. Als een bijenvolk, klein is, dat wil zeggen nog niet gegroeid is dan praat je over zo’n 7000 tot 10.000 bijen. Een groot volk, die heb je op de langste dag van het jaar, telt zo’n 30.000 tot 40.000 bijen. Je kunt dan wel spreken van intensieve veeteelt! Om het goed te kunnen doen moet je een goeie mentor hebben. Ik heb die gelukkig gehad, hij heeft mij inzicht gegeven in de processen binnen het bijenvolk. Die processen zijn echt ingewikkeld. Je kunt niet zomaar bijen houden.“

Waar bestaat jullie werk uit? Marcus: “Wij verhuren de bijenvolken aan tuinders en fruitkwekers van hard en zacht fruit voor de bestuiving van het gewas. Ik moet er als imker voor zorgen dat de bijen blijven vliegen, en zo hun werk doen anders gaat hier de telefoon!” Ben je met bijen opgegroeid? “Nee, mijn vader was kunstschilder en klokkenmaker en wilde dat ik ging studeren. We zijn toen ik klein was in het buitengebied van Zijtaart gaan wonen, als burgermensen tussen de boeren. Ik was 3 jaar oud en wist al hoe een koe moest kalven. Al snel wist ik dan ook dat ik boer wilde worden. Ik heb een agrarische opleiding gevolgd en daar heb ik nog steeds profijt van. Naast mijn werk als imker werk ik nog 32 uur bij de WSD (Sociale Werkvoorziening red.) als voorman in het Groen. Als ik om 16.00 uur klaar ben zorg ik dat ik mijn bijenspullen bij me heb en rijd ik meteen door naar een klant. Zo combineer ik het.”

Tot over z’n oren
Marcus: “Het is gewoon prachtig dat de natuur zelf die processen regelt. Natuurlijk moeten wij als imkers voor de voorwaarden zorgen maar de bijen doen het werk zelf. “ Jij kunt echt één zijn met de bijen als je er mee bezig bent , vult Mirjan aan. “Nou ja,” haast Marcus zich te zeggen, “één zijn met de bijen is te veel gezegd. Het voelt niet zo als de band die je met een hond of paard kunt hebben. Maar ik vergeet wel alles als ik met ze bezig ben. Ik ruik, ik zie en voel hoe mooi het is als ik naar zo’n volk kijk . Op een productieve dag halen ze wel 5 kilo honing. Dat is toch bijzonder…?!” Mirjan knikt lachend. Gepassioneerd tot over z’n oren.

Jaar van de Bij
Dit jaar, 2012, is het jaar van de Bij. “Het is goed om stil te staan bij het nut van de bij,” zegt Mirjan. “Na de koe en het varken staat de bij met stip op 3 op de lijst van dieren die van commercieel belang zijn voor de landbouw,” vult Marcus aan. Een recente studie van Rabobank (2011) concludeerde dat 90 belangrijke landbouwgewassen afhankelijk zijn van bestuivende insecten. De combinatie van bestrijdingsmiddelen en een eenzijdig voedselaanbod is er echter de oorzaak van dat de vitaliteit van de bijen(volken) achteruit gaat. “Wij hebben dit jaar ook een speciale actie, “zegt Marcus. “Iedere klant krijgt van ons een zakje bloemenzaad dat goed is om 3 m² bijenweide te maken.” Zo kun je dus ook in het klein meewerken aan het welzijn van de bij. In hun rijkgevulde webwinkel kan iedereen terecht voor o.a. een heerlijk potje honing of Olland Royal, allerlei imkerbenodigdheden en leuke bijenhebbedingen. Kijk: www.imkerswinkeldelinde.nl