Afbeelding

Huiskens Optiek zal nooit bezuinigen in aandacht voor de klant

Roois nieuws Bedrijfsnieuws
Het zal straks wel even wennen zijn wanneer Huiskens Optiek niet meer in het oude vertrouwde pand zit. Bijna dertig jaar geleden opende Erwin en Mieke Huiskens hun optiekwinkel aan de Heuvel 30 in Sint-Oedenrode. Over een kleine maand verhuizen ze naar een groter pand in dezelfde straat. Nederland zit nu middenin een crisis, maar in 1983 was het minstens zo erg. “Mensen verklaarde me voor gek ik dat ik voor mezelf begon”, denkt Erwin terug. Hij maakte de goede keus, maar slaagde vooral door hard te werken en gewoon zichzelf te zijn.

Direct ontpopte Huiskens Optiek zich tot een winkel met een eigen herkenbare stijl die tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Service en laagdrempeligheid tekenen de zaak. “Vooral de sfeer is erg belangrijk in de winkel. Die moet goed zijn en ontspannen. Dat stelt de klanten op hun gemak”, legt Erwin uit. Mieke: “Erwin is de rust zelve en neemt altijd tijd voor de klant. Of het nu de pastoor is of iemand anders. Iedereen krijgt evenveel aandacht. Dat weten onze klanten inmiddels. Daarom nemen ze het voor lief als ze ooit eens wat langer moeten wachten.” Terwijl Erwin zich vooral richtte op de verkoop en het technische gedeelte, maakte Mieke zich nuttig met werkzaamheden als interieur verzorgen, administratie, advies geven aan klanten en het sturen van klantgerichte brieven die allemaal nog met de pen geschreven moesten worden. Tot zes jaar geleden runden ze de optiek met zijn tweeën. Door de marktomstandigheden in het dorp was het nodig dat er iemand bij kwam. De winkel werd verbouwd en sindsdien werd het alsmaar drukker en drukker. 

In de periode dat de winkel werd verbouwd kwam zoon Roel mee in de zaak. Als kleine jongen was hij al vaak in de winkel te vinden. Hij vond het oprecht interessant en later koos hij ervoor om in de voetsporen van zijn vader te treden. Roel werkte in het hele land om ervaring op te doen in de ‘optiek’. Hij keek in de keuken van een grote keten maar ook in die van een kleine zaak. “Je moet het vak overal leren, behalve thuis”, predikt Erwin. “Laat ik voorop stellen dat we hem nooit hebben gedwongen, maar natuurlijk ben ik blij dat Huiskens, Huiskens blijft. We kunnen de zaak over een tijdje met een gerust gevoel achter laten.” “We gunnen het hem, maar het is belangrijker dat hij het ook kan”, vult Mieke aan. De mix van veel ervaring en een jonge ondernemersgeest hebben Huiskens Optiek de laatste jaren naar een hoger plan getild.

De bril heeft in de afgelopen twintig jaar een totaal ander imago gekregen. Erwin en Mieke zijn daar getuige van geweest. Van noodzakelijk hulpmiddel werd het ineens een mode item. Bekende modemerken creëerden een speciale brillen lijn en er zijn zelfs mensen die een bril dragen terwijl ze hem niet nodig hebben. Voor de gehele branche is dat een enorme opsteker geweest, maar natuurlijk blijft het zaak om jezelf te onderscheiden. Daarom moest Huiskens verhuizen naar een groter onderkomen. Erwin: “Door drukte is deze winkel te klein geworden. Zelfs als we met drie man helpen, staat er soms nog een rij. Dat maakt het hier ook wat lawaaierig en dat werkt niet altijd prettig. Niet voor ons en niet voor de klant.” Zoon Roel beaamt dat. “Verhuizen is noodzakelijk, want we zullen nooit gaan bezuinigen in aandacht voor de klant.”

Wel drie generaties kwamen bij Erwin en Mieke binnen om daarna met een scherpe blik weer naar buiten te komen. Erwin: “De nieuwe winkel heeft straks alles om nog wat generaties vooruit te kunnen.”