Verkuijlen: “ontzie bibliotheek door verkoop berkenbosje”

Roois nieuws Politiek Meierijstad
Met het “pro forma” opzeggen van de huur door de gemeente is het voortbestaan van het Martinushuis als openbaar gebouw niet langer zeker. Ondertussen is een werkgroep gevormd, die het enige gemeentelijk gebouw in het centrum voor de gemeenschap wil behouden. De politiek speelt daarop in en Peter Verkijlen, die al tegen de beslotenheid van het accommodatiebeleid bij de rechter protesteerde, zoekt als eerste de publiciteit om zijn ideeën te ventileren.

Het berkenbosje was zomaar een voorbeeld van Peter Verkuijlen van de gelijknamige fractie, om de ton bezuinigingen op accommodaties af te wenden. De betekenis van de bibliotheek is aan het afnemen door internet, e-readers, minder emancipatie-behoefte, de welvaart en de jaarlijkse krimp van 3% aan leden. Ook staat hij er inhoudelijk wel achter dat de gemeente de huur heeft opgezegd. Ondanks dat alles vindt hij dat de bibliotheek moet blijven, maar dan in een kleinere opzet.

Hij wil iedereen aanmoedigen om de discussie aan te gaan. Het bosje (“de iele berkenboompjes op de strook grond langs de A50”) was ter illustratie dat de gemeente, in plaats van bezuinigen op accommodaties, ook kan proberen inkomsten te genereren. In dit geval door de grond te verkopen voor kleinschalige bedrijfsontwikkelingen.