Lezing over Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
De Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode heeft de heer Piet de Jongh uitgenodigd om op 12 maart een lezing te verzorgen over het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

De Loonse en Drunense Duinen liggen vlakbij Waalwijk en Kaatsheuvel. Dit Nationaal Park bezit een scala aan landschappelijke variëteiten. Het is 2400 ha groot en is eigendom van Natuurmonumenten.

Opvallend zijn de enorme stuifduinen die onder invloed van de wind tal van vormen aannemen, ze zijn dynamisch en speels. Op sommige plaatsen is het zand zo hoog opgewaaid dat alleen de kruinen van de bomen nog te zien zijn. Er is veel ruimte in dit gebied en je kunt er dan ook heerlijk ronddwalen in de grootste zandbak van Europa, met de koosnaam “de Brabantse Sahara”.

In de Loonse en Drunense Duinen groeit ook heide en er zijn uitgestrekte bossen en beekjes. Bijzondere insecten en vogels kun je hier verwachten, zoals: veldkrekel en de groene zandloopkever en de nachtzwaluw, boomleeuwerik en boomvalk.
Over het ontstaan van dit alles weet Piet de Jongh een boeiend verhaal te vertellen ondersteund met mooie plaatjes

Het park leent zich uitstekend voor lange wandelingen en fietstochten. Er lopen diverse gemarkeerde wandelroutes door het natuurgebied. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het ontmoetingscentrum van kringloop “d'n Einder”, gelegen aan de Sluitappel 17a in de wijk Eerschot te Sint-Oedenrode. Animo in deze natuurlezing kom dan kijken en luisteren, iedereen is van harte welkom. Niet leden van de heemkunde “De oude Vrijheid” betalen slechts € 2,00 entree, dit als bijdrage in de onkosten.