Afbeelding

College omarmt voorstellen boomkwekers en Roois Landschap

Roois nieuws Politiek Meierijstad
Stichting Roois Landschap en de Rooise boomkwekers gaven in de notitie ‘In Rooi kweken we bomen duurzaam en dat doen we met elkaar’ hun gezamenlijke visie op het Bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Sint-Oedenrode. Daarin stonden diverse voorstellen aan het college. Afgelopen dinsdagmiddag gaf wethouder Van den Berk tijdens een persconferentie aan dat het college de voorstellen omarmt.

Eerst wilde het college een verbod op boomteelt op verschillende waardevolle gronden in het Dommeldal. Dat zorgde voor weerstand bij de boomkwekers. Veel bedrijven zijn namelijk in het waardevolle gebied gevestigd en die beslissing zou belemmerend werken voor de bedrijfsvoering. Toen bleek dat ook de raad die mening was toegedaan sprong Stichting Roois Landschap erbij om op te komen voor hun zaak. Daarna is het overleg tot stand gekomen, wat dus heeft geresulteerd in een voorstel aan het college.

Behalve de pers, waren ook de Rooise kwekers en Stichting Roois Landschap aanwezig. De wethouder gaf aan blij te zijn met het resultaat en dat ze er altijd vertrouwen in heeft gehad, ondanks de tijdsdruk. De fractievoorzitter van de VVD, Freek Glorius, vond het super dat de partijen samen tot een overeenkomst zijn gekomen. Ook CDA’er Verhagen was van de partij. Verhagen: “Drie jaar geleden heeft de raad een motie aangenomen over de Werkbare Situatie Boomteelt. Het heeft dus lang geduurd, want de afgelopen drie weken is het pas tot stand gekomen. Ik ben blij dat het om vijf voor twaalf alsnog is geregeld.”
Op 15 maart komt het Bestemmingsplan Buitengebied in de gemeenteraad. Na het vaststellen ervan, wordt overgegaan tot benoeming van een commissie die het college gaat adviseren bij aanlegvergunningen. In die commissie zullen in ieder geval vertegenwoordigers zitten van de boomkwekers en Stichting Roois Landschap.