Veiligere wegen in Jekschot

Roois nieuws Gemeentenieuws
De gemeente Sint-Oedenrode wil de wegen in Jekschot geschikt maken voor de toekomst. In Jekschot heeft de provincie een landbouwontwikkelingsgebied (LOG) gepland. Daarom is er in de toekomst meer en vooral zwaarder verkeer te verwachten.

Dat één en één meer dan twee kan zijn bewijzen de bewoners van Jekschot. Zij werken samen met de gemeente aan plannen voor een veiligere weg. De bewoners stelden de inrichtingsplannen voor de Weievenseweg en het oostelijke deel van de Jekschotseweg zelf op. Vooral de bewoners van de Weivenseweg vragen al jaren om maatregelen. Zij ondervinden veel hinder van het sluipverkeer voor hun deur.

In oktober 2011 kwamen de bewoners en de gemeente voor het eerst bij elkaar. Wethouder René Dekkers presenteerde de eerste plannen. De wegbreedte en de materiaalkeuze lagen vast. Over de soort en de plaats van snelheidsremmers konden bewoners zich uitspreken. Ook over de inrichting van de kruispunten deden de bewoners hun zegje.

In het eerste plan zouden de Weievenseweg helemaal en de Jekschotseweg en de Bikkelkampen gedeeltelijk breder worden. De bewoners waren van mening dat de Bikkelkampen niet breder hoefde te worden. Zij stelden voor om de Jekschotseweg tot de gemeentegrens te verbreden. De gemeente heeft dat voorstel overgenomen.

Bewonerswerkgroep

Tijdens de eerste informatieavond hebben de bewoners een werkgroep samengesteld. Aan de hand van uitgangspunten kon de werkgroep aan de slag. De bewonersgroep heeft op basis van die uitgangspunten haar wensen op papier gezet. Dat hoefde zij natuurlijk niet alleen te doen. Mensen van het team IG ondersteunden hen daarbij. Aan de hand van voorbeelden hebben de bewoners een plan opgesteld. De gemeente heeft de plannen van de bewoners vervolgens verder uitgewerkt.

Fietsers komen nu in het gedrang

De Weievenseweg en de Jekschotseweg zijn landbouwwegen van ruim 3,00 meter breed. Deze wegen zijn in de jaren ’50 en ’60 aangelegd. In die tijd was het verkeer nog minder zwaar en intensief dan nu. Wie nu over deze wegen rijdt, ziet dat de bermen helemaal kapot zijn. Een teken dat tegenliggers de berm in moeten om elkaar te kruisen. Ook fietsers ervaren de weg als erg smal. Bij tegenliggers gaan zij het liefst zover mogelijk in de berm staan.

Bredere en veiligere wegen

Om beide problemen het hoofd te bieden wordt de weg verbreed. De beide wegen worden in de toekomst 5,40 meter breed. Aan weerszijden van de weg komt een fietssuggestiestrook van 1,20 meter. Voor het autoverkeer blijft dan een strook van 3,00 meter beschikbaar. Wanneer er tegenliggers zijn, dan is uitwijken via de suggestiestrook een mogelijkheid. Fietsers hebben hun eigen plaats op de weg. Bij tegenliggers hoeven zij niet meer, zoals nu de berm in te duiken.

Niet sneller dan 60 km/h

Dat in de nieuwe wegen snelheidsremmers komen staat buiten kijf. Wegen met een breedte van 5,40 zonder snelheidsremmers nodigen uit om hard te rijden. Met de fietssuggestiestroken krijgt de automobilist al een duidelijk signaal. Toch is er meer nodig om de notoire hardrijder te herinneren aan de geldende 60 km/h.

Met goed ingerichte kruispunten gaat de snelheid vanzelf omlaag. Personenauto’s zullen op deze kruisingen hun snelheid aan moeten passen. Voor vrachtwagens komen er hoger gelegen, maar overrijdbare delen. Dat vrachtwagens hun snelheid daar ook op aanpassen spreekt voor zich.

Beide wegen kenmerken zich door lange rechte stukken. Ideaal om de snelheid tot grote hoogte op te voeren. Om dat te voorkomen komen op de rechte stukken snelheidsremmers. Daarbij kunt u denken aan wegversmallingen en chicanes. Het is een bewuste keuze om geen drempels te maken. Drempels veroorzaken veel irritaties. Oók bij bestuurders die zich netjes aan de snelheid houden.

Nieuwe bomen voor oude bomen

Voor het verbreden van de wegen moeten we een aantal bomen kappen. Natuurlijk proberen we het aantal te kappen bomen zoveel mogelijk te beperken. Door de weg naar een kant te verbreden, kunnen de bomen aan de andere kant blijven staan. Voor iedere gekapte boom komt een nieuwe boom terug. Om bij het oude landgoed ‘Jekschot’ aan te sluiten, worden dat eiken, beuken en linden.

Hoe en wanneer verder

Het definitieve schetsplan is eind februari, begin maart 2012 klaar. Dan bieden de bewoners het plan aan wethouder Dekkers aan. Daarna gaat het team IG het bestek en de uitvoeringstekeningen maken. De uitvoering van het werk zal in de zomer en herfst van 2012 gebeuren.

Het LOG Jekschot wordt ook mogelijk gemaakt met co-financiering door de provincie Noord-Brabant.