Beroering na commissievergadering Bestemmingsplan Buitengebied

Roois nieuws Politiek Meierijstad
Sombere gezichten achter de tafels van College en ambtenarij na het aanhoren van de burgers, die gebruik maakten van het spreekrecht tijdens de vergadering van de voorbereidingscommissie op 7 februari jl.

Er waren 154 “zienswijzen”, d.w.z. commentaren binnengekomen, op het ontwerpbestemmingsplan buitengebied. 36 Lieten van zich horen, of werden vertegenwoordigd door een juridisch adviseur. De rode draad door de commentaren was de communicatie met de gemeente. Tevens stoorde men zich aan de lange wachttijden na aanvragen voor uitbreiding, verandering of woningbouw. Agrarische of andersoortige bedrijven, die niet vooruit kunnen met hun bedrijfsvoering.

Men voelde zich onbegrepen en vastgepind door regels. De heer van Gastel, aanwezig namens het ZLTO was nogal duidelijk in zijn mening. Volgens hem is de gemeente Sint-Oedenrode één van de moeilijkste gemeenten in de regio, waar het gaat om regelgeving. Hij herhaalde de al meerdere keren gedane uitnodiging aan de gemeente om samen te werken en advies uit te brengen. Reactie had hij er nog niet op gekregen. Volgens van Gastel roepen overheden om deregulering, echter in de agrarische sector is daar weinig van te merken, integendeel, steeds meer regels en daardoor een forse kostenverhoging, die door agrariërs niet meer op te brengen is.

Het gebeuren had duidelijk invloed op de commissieleden. De samenwerking CDA, DGS en VVD was duidelijk. Huiswerk voor College en schoon schip maken, daarna verder. Dit schoot Frans v.d. Boomen ( BVT ) in het verkeerde keelgat. Na een gedegen voorbereiding op deze bijeenkomst was hij niet van plan om het hierbij te laten. Dus kwam er toch nog een eerste en tweede termijn. Mevr. van de Berk, verantwoordelijk wethouder, gaf toe geschrokken te zijn. Het was niet de bedoeling om ondernemers aan banden te leggen. Zij nam het geheel mee naar het College en beloofde de insprekers een snel en goed overwogen antwoord. De eindoverweging van de meerderheid was duidelijk in lijn met de wensen van CDA, DGS en VVD. Liever goed met eventuele vertraging op de koop toe, dan een plan waar niet mee te werken is. De datum voor een nieuwe vergadering van de voorbereidingscommissie zal zo spoedig mogelijk worden vastgesteld.