Geen draagvlak voor excessenregeling welstandsvrij bouwen

Roois nieuws Politiek Meierijstad
Oranje kozijnen tijdens het WK, een kunstig paars beschilderde voorgevel van een kunstenaarswoning. Het zal je buur maar zijn. En als het experiment Welstandsvrij bouwen in de wijk Kienehoef ongewijzigd doorgaat, zou het zomaar kunnen gebeuren. En je kunt er niks aan doen zonder zelf naar de rechter te stappen en diep in je buidel te tasten.

De fracties DGS en HvR/PvdA dienden donderdag een motie in om dit soort excessen tegen te gaan. Onnodig, oordeelden de andere fracties. Je kunt dat best aan de verantwoordelijkheid van de burgers overlaten. Het argument van Janneke van den Heuvel (HvR/PvdA) dat er maar één Rooienaar tussen hoeft te zitten die daar anders over denkt, bracht andere fracties niet op andere gedachten. Ook een vergelijking met haar autoverzekering, juist voor het geval dát, maakte geen indruk.
Andere fracties wezen naar gemeentes met welstandsvrij bouwen, waar nog nooit een exces zou zijn geweest. Van den Heuvel stelde daar een aantal gemeentes tegenover waar wél een excessenregeling was opgenomen.

Voor- en tegenstanders gingen in de clinch over de praktische bruikbaarheid van zo’n regeling: Welke kleur mag bijvoorbeeld wel, welke niet? Met het antwoord “Dat bepaal ik niet. Een ambtenaar bepaalt of het een exces is,” bereikte DGS-er Hans Hulsen het dieptepunt in de discussie, dat met hoongelach werd ontvangen. Uiteindelijk werd het voorstel ongewijzigd aangenomen. Het experiment gaat op 1 maart in.