Wat voor een dier is dit? De bruine Kiekendief!!

Roois nieuws Natuur en Milieu
Het lijkt een makkelijke vraag, hij is in ieder geval snel gesteld. Biologen schatten echter dat er op aarde zo’n 10.000.000 verschillende soorten bestaan. Grote kans dus dat je misgokt. Het is in ieder geval geen virus, schimmel, plant, bacterie, weekdier, alg of insect. Dat maakt het aantal opties al een flink stuk kleiner. Er zijn namelijk alleen al meer dan een miljoen soorten insecten. Het heeft botten, dan zijn er nog ongeveer 45.000 soorten gewervelde dieren over. Het uitvogelen van de juiste naam heet met een moeilijk woord “determineren”. Snel weer vergeten. Het komt neer op het stellen van allerlei vragen over hele specifieke kenmerken. Goed kijken dus.

Wat weet je van het dier op de foto ? Tot welke diergroep behoort hij? Is het een achtpoter of een kriebeldier? Een vlinder of een vlieg? In dit geval is het duidelijk een vogel. Dan blijven er nog 130 soorten over. Hoeveel poten heeft deze vogel? En zijn ze glad, behaard, echte grijppoten, lange tenen of met zwemvliezen? Dit zijn twee echte grijppoten, nog 24 soorten over. Hoe groot is ie? Ongeveer net zo groot als een huissleutel, een muis, een merel, een duif, een kat of zelfs groter. Hij is ongeveer zo groot als een flinke duif, nog 14 soorten over. Wat voor een kleur heeft deze vogel met twee grijppoten en het formaat van een flinke duif? Hij is een beetje bruinig, nog 9 soorten over (de bruine snuituil en het bruine zandoogje waren bij de eerste selectie al afgevallen, zij behoren tot de vlinders). Wat voor een bek heeft ie? Een dikke, dunne of korte snavel? Een lange, kromme of een platte snavel? Het lijkt een kromme snavel, nog 4 soorten over. Valt er nog iets over zijn leefgebied te melden? vliegt hij in de lucht, zwemt hij in het water, zit ie in een boom? Hij kan supergoed vliegen, nog 2 soorten over. Het begint dacht ik met een “B”. Nog 1 soort over, dan moet het bijna wel de Bruine Kiekendief zijn.

Naturalis heeft samen met het Klokhuis de “dierenzoeker” gemaakt. Een website, die ook werkt op je smartphone. Op www.dierenzoeker.nl staan allemaal van dit soort vragen die je helpen bij het vinden van de juiste naam. Weet je de naam, dan begint het eigenlijk pas, dan kom je namelijk dingen te weten die je niet zo makkelijk aan de buitenkant kunt zien. Er zijn zo’n 1000-1500 broedparen van de bruine kiekendief in Nederland. Zijn spanwijdte ligt tussen de 115 en 140 cm, hij kan zeer snelle wendingen maken tijdens het vliegen en leeft vooral in uitgestrekte moerassen. Hij maakt zijn nest, in tegenstelling tot de havik, op de grond.
www.dierenzoeker.nl