Notitie rond leven en werk van Frans van den Berk

Roois nieuws Religie / Sint-Oedenrode
Van 1952 tot aan zijn overlijden in 1992 is Rooienaar Frans van den Berk werkzaam geweest in de zielzorg in Aarle-Rixtel. Van die 40 jaren was hij de eerste twintig jaren pastoor van de parochie, daarop aansluitend gedurende een zelfde periode rector van Huize Mariëngaarde in die plaats. Deze activiteiten alleen al zouden het waard zijn in een geschrift vastgelegd te worden ter ondersteuning van de herinnering aan deze geestelijke leidsman.

Pastoor van den Berk stond bekend om zijn vooruitziende opvattingen en hij wist die overtuigend en in duidelijke bewoordingen over te brengen. De leidraad, die hij anderen  voorhield was, om zijn eigen woorden te gebruiken, de mensen te leren godsdienstig op eigen benen te staan.

Deze pastor heeft aldus een belangrijke bijdrage geleverd aan de geestelijke ontwikkeling
van de parochie en ook velen daar buiten de weg gewezen naar een nieuwe, eigentijdse godsdienstige en sociaal- maatschappelijke structuur. De samenstellers van deze uitgave beogen er toe bij te dragen, enerzijds de persoon van de priester Frans van den Berk een bijzondere plaats te geven in de geschiedenis van de parochie Aarle-Rixtel, anderzijds onder de aandacht te brengen dat  zijn inzichten over geloofsbeleving hun weerklank mochten vinden in veranderingen,
die gedurende zijn leven in de rooms- katholieke kerk plaatsvonden. Zijn pastorale zorg en de kracht van zijn eerlijke overtuiging kunnen ook nu en voor de toekomst inspireren.

Wij sluiten ons aan bij hetgeen Monseigneur J.W.M.Bluyssen, emeritus-bisschop
van ‘s – Hertogenbosch op 20 september 1992 over hem schreef:  ‘Hij was een uitzonderlijk toegewijd priester, die zijn zielzorgelijke taken zeer serieus nam. Door zijn grote levenswijsheid en zijn mild, bezonken oordeel heeft hij zeer veel
mensen geholpen. Vanuit zijn evangelische inspiratie was hij een wijze raadsman, niet in de laatste plaats voor priester collega’s. Hij is dit tot het eind van zijn leven gebleven. Tallozen zullen met diepe dankbaarheid aan hem terugdenken.