Kinderen worden journalist met ‘Mijn Nieuws’

Roois nieuws Algemeen / Sint-Oedenrode
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Eindhovens Dagblad is het educatieve project MIJN NIEUWS opgezet. Het project is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs en voor de oudere groepen van de buitenschoolse opvang. Het project is opgezet door het Eindhovens Dagblad, het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Korein Kinderplein.

In MIJN NIEUWS gaan leerlingen aan de slag als journalist. Ze verrichten onderzoek en schrijven een nieuwsbericht dat op de speciale ED100-pagina in het Eindhovens Dagblad en op de website geplaatst wordt. En de kinderen maken een bijpassend filmpje dat op de website van het Eindhovens Dagblad wordt geplaatst. Het idee en de uitvoering liggen geheel bij de kinderen voor wie een introductiefilm is gemaakt (zie vanaf 24 januari www.ed.nl/mijnnieuws)  en die aan de hand van een werkboekje een artikel van 100 woorden en een filmpje van twee minuten maken. De kinderen in de buitenschoolse opvang krijgen een werkblad met een 10-stappenplan voor het maken van artikel en filmpje.

Kinderen zijn net als velen niet alleen mediaconsument maar ook mediaproducent. Beide aspecten komen in MIJN NIEUWS aan de orde. Kinderen en jongeren zijn vaak experts in het gebruiken en bedienen van media (knoppenkunde), maar op het gebied van (kritische) bewustwording zijn zij dat niet. In dit project leren kinderen daarom stapsgewijs de informatievaardigheden die nodig zijn bij maken van nieuwsonderwerpen. Want het zoeken, vinden, beoordelen, controleren en verwerken van (nieuws)feiten gaat niet vanzelf.

MIJN NIEUWS wordt vanaf maandag 23 januari aangeboden aan de 275 basisscholen en 110 locaties van Korein Kinderplein in Zuidoost-Brabant. Het project loopt in geheel 2012 en is te volgen op www.ed.nl/mijnnieuws . De introductiefilm staat ook op www.rhc-eindhoven.nl  en www.koreinkinderplein.nl .

De overhandiging van het instructiemateriaal aan zowel het primair onderwijs als aan een vertegenwoordiger van de buitenschoolse opvang, vindt plaats op maandag 23 januari vanaf 16.00 uur in de vestiging van Korein Kinderplein aan de Floralaan 258 in Eindhoven. De pers is hierbij van harte welkom. Graag van tevoren een melding bij p.daalder@ed.nl .