Burgemeester opent met Airborne-veteraan voormalig raadhuis

Roois nieuws Gemeentenieuws
Burgemeester Maas van Sint-Oedenrode is trots dat hij het voormalig raadhuis aan de Markt 2 in Sint-Oedenrode officieel mag openen. Dat doet hij samen met de heer Jay Nichols, veteraan van de 101ste Airborne Divisie. Hij is nog de enige veteraan van deze divisie die nog in leven is. De heer Nichols, in de leeftijd van 92 jaar, komt hiervoor speciaal over uit Amerika.

De openingshandeling vindt plaats op vrijdag 27 januari aanstaande om 16.00u. De gemeente Sint-Oedenrode is blij dat het pand in oude glorie is hersteld. Het gebouw staat op een markante plek aan de Markt in Sint-Oedenrode en kent een rijke geschiedenis. De eerste vermelding van een huis op dit perceel dateert uit 1321. De naam van dit huis was ‘Ten Kelre’, wat verwijst naar de kelder onder dit huis, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

In 1880 kocht de gemeente het pand en gebruikte het 100 jaar lang als gemeentehuis. In de volksmond wordt het nog altijd het ‘oude raadhuis’ genoemd. Het pand heeft nu opnieuw deze naam gekregen, te lezen op het balkon. De geschiedenis is ook zichtbaar aan de zijkant van het pand, waar vier gedenkstenen het verleden markeren. De gedenkstenen memoreren achtereenvolgens aan de Eerste Wereldoorlog, de bevrijding op 17 september 1944, de viering van 40 jaar bevrijding in 1985 en de viering van 750 jaar stadsrechten in 1982.

Het pand had verschillende functies: in de tweede helft van de 17e eeuw stond het te boek als “herberg Sint Joris”, daarna aan het einde van de 17e eeuw als “herberg de Drie Swaentjes”. Voordat de gemeente het pand kocht was het jarenlang de dokterswoning. Op dit moment doet het pand dienst als makelaarskantoor “De Plaatselijke Makelaar”.