Afbeelding

`t Roois Theater; zeer vernieuwend

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Afgelopen weekend speelde `t Roois Theater het stuk: 'Is dit NU Oda?!' Onder regie van Pien ten Braak. Geschreven door de groep zelf. 'Is dit NU Oda?!' is een eigentijdse voorstelling over de oude legende van Oda, de Schotse prinses waar ons dorp naar vernoemd is. De negen acteurs en actrices speelden de figuur Oda in wisselende rollen. Soms zag je één Oda, dan weer was een deel van -of de hele- groep Oda .

Aanvankelijk was Oda een meisje met een handicap, in de legende is ze immers blind, en op zoek naar contact en liefde. Haar profiel verschijnt op een datingsite. Maar haar pogingen om een diepere verbintenis aan te gaan stranden op haar onervarenheid en haar handicap. Iedereen houdt van haar, 'maar alleen als vrienden.' Na de zoveelste afwijzing gaat ze op pelgrimage naar de Heilige Lambertus in Luik en zie, het wonder geschiedt. Oda kan zien.

Terug in Schotland is de situatie omgekeerd. Een blinde prinses was niet gewild, maar nu ze kan zien, verdringen de gegadigden elkaar om haar het hof te maken.Maar Oda heeft haar ziel en haar liefde aan God gegeven en is niet meer geïnteresseerd in de mannen waar ze vroeger zo naar verlangde. Haar ouders, die haar eigenlijk nooit gewild hadden, houden haar wel verantwoordelijk om te zorgen voor nageslacht. Dat wordt Oda te veel en ze vlucht. Uiteindelijk komt ze terecht op de plaats die nu Sint-Oedenrode heet, waar zij overlijdt op 33-jarige leeftijd. 'Ik ben heilig' constateert ze op het laatst. Maar ook 'Ik ben dood'. Want om heilig te worden verklaard, moet je eerst dood zijn.

De abstracte vormgeving en de improviserende spelvorm maakte het geheel tot een zeer verrassende presentatie. Ik ben benieuwd hoe deze spelvorm zich zal door ontwikkelen.

Mieke van schijndel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding