De Glazen Bol

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
Bij iedere jaarwisseling hoor je het weer. “Wat is er toch veel gebeurd het afgelopen jaar!” gevolgd door een opsomming: geboortes, overledenen, huwelijken, echtscheidingen, nieuwe relaties, schandaaltjes, de extreme winter - of het uitblijven ervan – de broekriem enzovoort enzovoort. Elke jaar weer spelen de kranten erop in, met een overzicht van de meest in het oog springende gebeurtenissen.

Iets minder vaak hoor je de vraag wat het nieuwe jaar weer gaat brengen. Ieder van ons waagt zich wel eens aan een voorspelling. Vaak dichtbij huis. Soms ongemerkt. Wie wordt de neje? Gaat onze sportclub of sporter zichzelf op de kaart zetten? Wat doet de politiek met onze belastingcenten? Welk gemeenteraadslid stapt op, en waarom?
Orakels genoeg als het erop aankomt. Lekker veilig, want geen hond die er een jaar later op terug komt. DeMooiRooiKrant wil daar eens verandering in brengen. Met een voorzet van wat dit jaar gaat brengen. Eind van het jaar maken we de balans op. En ook die komt in de krant.

Met slechte voorspellingen zijn we voorzichtig: voor je het weet worden Rooienaren boos, of gaan zich ernaar gedragen. Een veeg teken daarvoor was de Beurskrach. Die hebben we al geschrapt, want Peter en Joke de Koning hadden al lucht gekregen van deze publicatie en het resultaat zal niemand ontgaan zijn.

Zo zult u ons ook niet horen voorspellen welke Rooise kerk dit jaar haar deuren sluit voor parochianen. En opent voor een nieuwe afdeling van Novadic/Kentron: game- en seksverslaafden. Want te oordelen aan de salarissen van de topmannen daar is de zorg booming business, dus kan er nog best een afdelinkje bij.

Het weer. De uitdrukking “As ’t nou weinter waar, wa zou ’t dan dojje” is eigenlijk voor hete zomers bedoeld maar we moesten er onwillekeurig aan denken. Vanaf half januari gaat het echter stevig vriezen. Die voorspelling mag u best met een korreltje zout nemen. Sneeuw krijgen we ook nog. Dus laat/leg die winterbanden nog maar even erop.
De Beurs wordt overgenomen door de tweeling Ad en Co Hesie. Het huismerk bier wordt Mort Subite, geïnspireerd door de toename van het aantal moorden in Rooi. De Neje wordt Peer Verkuijlen met de lijfspreuk “Roi en Eindhoven een paor, da speule ze hier oit nog klaor”. Omdat hij in eigen kring geen medestanders vond voor die spreuk, werd zijn adjudant iemand die altijd veel volk op de been brengt: Jan Til.

Een naam mogen we nog niet verklappen, maar een tot nu toe vrij onbekende Rooienaar gaat geschiedenis schrijven met de uitvinding van de eeuw: de airbag die ploft net vóórdat de auto crasht. Dat was het weer voor dit jaar. Eind december kijken we met u terug. En dat deel van de voorspelling komt zeker uit!