Verkuijlen sleept College voor de rechter omtrent geheimhouding

Roois nieuws Politiek Meierijstad
Gemeenteraadslid Peter Verkuijlen heeft bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening aangevraagd tegen het besluit van het college van B en W om toepassing van de geheimhoudingsplicht. Waar het precies over gaat valt ook onder de geheimhouding; wel geeft Verkuijlen aan dat dit onder het accommodatiebeleid valt. Verder valt uit de stukken op te maken dat het een onderwerp is dat wordt ingezet bij de bezuinigingen. Mogelijk betreft het sporthal De Streepen.
Voor zover bekend is het een unicum voor Rooi dat een gemeenteraadslid een lid van het college voor de rechter sleept. Formeel is dit ook niet toegestaan als advocaat. Hij stelt daarom dat hij het verzoek niet in die hoedanigheid indient, maar als gekozen vertegenwoordiger van de Rooise burgers en lid van de gemeenteraad.
“Geheimhouding van politieke discussienota’s dient een hoge uitzondering te zijn en de periode van geheimhouding dient om die reden ook zo kort mogelijk te worden gehouden.” stelt hij in zijn verzoekschrift. Op 1 december kregen de gemeenteraadsleden het betreffende stuk al onder ogen. Op 22 december diende hij een bezwaarschrift in bij het college wegens de geheimhouding, en stelde toen al een stap naar de rechter in het vooruitzicht. “Voor zover er al sprake zou zijn geweest van een belang ex. artikel 10 WOB, hetgeen niet zo is, is dat thans niet meer het geval. In elk geval had het college daarvoor kunnen en moeten zorgen.”
Dekkers bevestigt op de hoogte te zijn van de actie van Verkuijlen, en stelt eveneens dat bij geheimhoudingsplicht zelfs het onderwerp niet genoemd mag worden. Of de actie van Verkuijlen voor het college reden is om het besluit terug te draaien? “Nee, dat gaan we zeker niet doen!”