Afbeelding

Gemeente zegt huur Martinushuis pro forma op

Roois nieuws Gemeentenieuws
De gemeente Sint-Oedenrode heeft de bibliotheek laten weten dat het de huur van het Martinushuis medio 2012 pro forma op gaat zeggen. De gemeenteraad moet er dus nog over beslissen. Het is dus niet zeker, maar de mogelijkheid bestaat dat de bibliotheek een ander onderkomen moet zoeken. Dat zou betekenen dat ook de onderhuurders, Heemkundekring ‘de Oude Vrijheid’ en de Wereldwinkel, op zoek moeten naar een nieuwe locatie.

De wethouders René Dekkers en Jeanne Hendriks zijn beiden betrokken. Dekkers heeft namelijk accommodatiebeleid in zijn portefeuille en Hendriks is namens de gemeente accountmanager van de bibliotheek en de Heemkundekring. Volgens Dekkers zegt de gemeente het huurcontract pro forma op, zodat ze de handen vrij hebben. De voorwaarden worden nog eens goed bekeken. Wethouder Hendriks voegde daar nog aan toe dat ze de bibliotheek absoluut binnen de grenzen van Sint-Oedenrode wil houden. Volgens haar wordt, wanneer nodig, zeker naar een oplossing gezocht. Ook de Heemkundekring wil ze daarin meenemen.

Over de Wereldwinkel was ze eveneens duidelijk. “Aan de Wereldwinkel hebben we geen huisvestingsplicht, maar we moeten met iedereen rekening houden. Wanneer de tijd rijp is ga ik graag met ze in gesprek”, aldus de bewindvoerder.
Afgelopen week werden alle betrokken partijen per brief geïnformeerd. Bij de Wereldwinkel sloeg het schrijven in als een bom. Een woordvoerder reageerde geschokt. “Dit getuigt van onvoorstelbaar slechte visie. We zitten hier pas twee jaar en hebben veel geïnvesteerd. Juist op het moment dat we samen met de bibliotheek en het Heem bezig zijn om meer bezoekers te trekken, valt dit op de mat. Het nieuws is bij iedereen hard aangekomen. We hebben een homogene groep, waarvan de meeste zich al jarenlang inzetten voor de Wereldwinkel. Om er voor te zorgen dat het niet doorgaat, zullen we proberen iedereen te mobiliseren.”

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week