Afbeelding

Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Haaren ondertekenen Sociaal Plan PLE1N

Roois nieuws Gemeentenieuws
Op maandag 19 december ondertekenen de drie burgemeesters: Jan Pommer (Sint-Michielsgestel), Peter Maas (Sint-Oedenrode) en Frans Ronnes (Haaren) het sociaal plan PLE1N. Het Sociaal Plan is nodig omdat de drie gemeenten een intensieve samenwerking zijn aangegaan. Deze samenwerking heeft ook gevolgen voor de medewerkers. Vanaf 1 januari 2012 werken de ict mensen van de drie gemeenten vanuit Sint-Michielsgestel, de WOZ/Belasting en Invordering vanuit Sint-Oedenrode en vanaf 1 april werken de P&O’ers vanuit Haaren. De samenwerking tussen de drie gemeenten heet PLE1N.

Onderhandelaarsakkoord
In het eerste halfjaar van 2011 zijn tussen de gemeenten en de Georganiseerde Overleggen van die gemeenten stevige onderhandelingen gevoerd om tot een sociaal plan te komen. Burgemeester Pommer trad op als onderhandelaar namens de werkgevers en aan de andere kant zaten de vertegenwoordigers van de vakorganisaties namens de werknemers. Begin juli werd tussen partijen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Dat akkoord moest door de onderhandelaars worden teruggekoppeld naar de achterbannen voor de zogenoemde ledenraadpleging en pas als dat een positief resultaat opleverde, kon een sociaal plan formeel door de colleges worden vastgesteld.

Wat is PLE1N?
PLE1N is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Haaren, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode. In het woord staat niet de letter i, maar het cijfer 1. Daarmee wordt bedoeld, dat deze gemeenten op een aantal terreinen één plein vormen. Een plein is een plaats van ontmoeting, vaak een centrale plek, waarop meer wegen uitkomen.
 
Waarom PLE1N?
Aan gemeenten worden steeds meer taken toegewezen en van gemeenten wordt door de burgers een steeds hogere kwaliteit van dienstverlening gevraagd. Kleinere gemeenten zoals Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Haaren hebben niet altijd de vereiste kwaliteit in huis , zijn vaak kwetsbaar en moeten veel kosten maken om aan de gestelde eisen en taken te kunnen voldoen. Op basis van deze drie k’s hebben de drie gemeenten de samenwerking gezocht.

Wat gaat PLE1N concreet doen?
Na een lange en intensieve voorbereiding gaat PLE1N per 1 januari 2012 van start. Dit is het begin van een traject, waarin meer taken en hopelijk meer gemeenten zullen volgen. Met deze samenwerking hopen we – met behoud van de zelfstandigheid van de gemeenten – de kwaliteit te versterken, de kwetsbaarheid te verminderen en de kosten te beheersen. Concreet betekent dit, dat alle ambtenaren, die met belastingen, invorderingen en Wet Onroerend goed Zaken te maken hebben in Sint-Oedenrode komen te werken, die van automatisering en informatievoorziening (ICT-breed) in Sint-Michielsgestel en in die van personeel en organisatie per 1 april in Haaren.

Wat merkt de burger van PLE1N?
De burger wenst in zijn gemeente aan een eigen loket door dienstbare en deskundige ambtenaren op tijd geholpen te worden en wil daarvoor niet meer betalen dan nodig is. PLE1N zorgt er voor, dat deze wens van de burger, door te investeren op de drie k’s, wordt vervuld. In die zin merkt de burger er in de dagelijkse praktijk niets van, maar in de kwaliteit van de dienstverlening en in de portemonnee op den duur wel.