Grenzeloze tocht vernieuwd

Roois nieuws Sport
Dit jaar is het de 20e keer dat Olat en onze Belgische zusterorganisatie Milieu 2000 tussen Kerst en Oud en Nieuw de grenzeloze tocht organiseren.

Al 20 jaar maken veel wandelliefhebbers gebruik van de mogelijkheid om tussen de feestdagen, die zich vaak kenmerken door minder beweging, veel binnen zijn, misschien wat meer eten dan gebruikelijk, af te wisselen met lekker actief zijn, buitenlucht proeven en vooral te genieten van de stilte en de rust, kenmerkend voor deze tijd van het jaar in het mooie stukje grensgebied tussen Luyksgestel en Lommel.

Wat is er veranderd........

De afstanden
De tocht kan gelopen worden in blokjes van 8 kilometer en veelvouden daarvan. Je kan dus kiezen voor 8, 16, 24 of 32 kilometer. Wat gebleven is, is de mogelijkheid om met het pendelbusje terug te gaan naar het startpunt. Iedereen kan hierdoor de tocht naar eigen wens invullen: starten in België, starten in Nederland, een "enkeltje" met de bus of een "retourtje" met de benenwagen. Ook het pijlen is ongewijzigd gebleven: OLAT heeft de route richting België met de bekende gele bordjes gepijld, terwijl in de tegenovergestelde richting de rode pijlen hangen van Milieu 2000.

Pauzeplaats
De grote pauzeplaats in het stadion van Lommel komt niet meer terug in deze 20e editie. We zijn nu te gast in een fraai gelegen gebouw, dat het honk is van wat wij in Nederland het scoutingsgebouw noemen.
Natuurlijk worden we weer meer dan gastvrij ontvangen bij onze zuiderburen met heerlijke soep, broodjes en vlaaien!
De rustplaats ligt helemaal in de natuur, wat een aantal onverharde paden extra oplevert. En iedereen weet het: hiervoor is Olat altijd te vinden!

De wandeltocht in grote lijnen:
Aan Nederlandse zijde doorkruist men tot aan het kanaal Bocholt-Herentals voorname¬lijk bosgebieden, afgewisseld met stukjes landerijen. Zo'n 80% van de routes op Nederlands grondgebied is vernieuwd. Het vaste stuk langs het kanaal, dat soms als saai ervaren werd, is beduidend korter geworden.
Eenmaal op de Blekerheide bevindt men zich op Belgische bodem. De schitterende stuk¬jes natuur daar zoals de Sahara - met zijn zandverstuivingen, meertjes en bossen - zijn altijd weer een lust voor het oog. Deze zijn natuurlijk in de route gebleven, evenals de kron¬kelpaadjes door de verhoogde aarden wal langs het kanaal die leuk zijn en blijven om te bewandelen.


Behalve de oude grenspaal, is ook de gekromde hang¬brug voor voetgangers en fietsers een mooi herkenningspunt op de route, vanuit welke richting je beide ook benadert.

Het zal duidelijk zijn: een aantal veranderingen, die de grenzeloze tocht tot een eindeloze ervaring maken!

Enkele leuke wetenswaardigheidjes:
• Tussen 1815 en 1818 hoorde Luyksgestel bij het arrondissement Turnhout in de provincie Antwerpen. In 1818 werd Luyksgestel met Lommel geruild, zodat Luyksgestel bij Noord-Brabant kwam en in 1838, bij de Belgische afscheiding, Nederlands werd, terwijl Lommel toen bij België ging horen. De hoge heren die destijds bij deze ruiling betrokken zijn geweest, hebben zich vast niet gerealiseerd dat enkele eeuwen later op een andere wijze Lommel en Luyksgestel zo nauw met elkaar verbonden zouden zijn.
• Het hoogste punt van Noord-Brabant bevindt zich in Luyksgestel aan het "Fietspad Zonder Grenzen" bij de grensovergang Luyksgestel-Lommel.
• De Lommelse Sahara werd in 2005 uitgeroepen tot één van de "Allermooiste plekjes van Vlaanderen".


Een woord van dank aan onze routebouwer Ad Verbakel, die ons het afgelopen jaar heeft laten genieten van heel veel moois en er ook nu er weer in geslaagd is om ons een prachtige, vernieuwde tocht aan te bieden! En natuurlijk geldt dit ook voor Hein Lenders, die deze tocht samen met Ad vormgegeven heeft.