Afbeelding

Eén jeugdgezondheidszorg voor 28 Brabantse gemeenten

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Op 1 januari 2012 komt de gehele Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen tot 19 jaar samen in één organisatie: de GGD Hart voor Brabant. Dit besluit namen de 28 verantwoordelijke gemeenten . Deze nieuwe Jeugdgezondheidszorg bestaat uit de prenatale zorg, de zorg voor 0-4 jarigen via de consultatiebureaus van de drie thuiszorgorganisaties (Pantein, Vivent en Thebe Jeugdgezondheidszorg) én de zorg voor de 4-19 jarigen van de GGD.

Waarom één Jeugdgezondheidszorg?
De overgang van de jeugdgezondheidszorg naar de GGD past bij de landelijke ontwikkeling om de zorg voor kinderen onder te brengen bij één organisatie. Eerst ging een kind altijd vanaf 4 jaar over van het consultatiebureau van de thuiszorgorganisatie naar de GGD. Nu blijven kinderen vanaf hun geboorte tot hun 19e jaar in beeld bij de GGD Hart voor Brabant. Deze nieuwe organisatie voor de jeugdgezondheidszorg biedt zorg aan dichtbij huis en in de wijk waar ouders en kinderen wonen of naar school gaan. De Centra voor Jeugd en Gezin spelen hierin een belangrijke rol.

Wat verandert er?
In de praktijk heeft de overgang voor ouders en kinderen weinig gevolgen. Zij ontmoeten in de meeste gevallen het vertrouwde gezicht. De jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten van de thuiszorgorganisaties Thebe, Vivent en Pantein komen in dienst van de GGD Hart voor Brabant. Vooralsnog blijven de bezoeklocaties/consultatiebureaus ongewijzigd. Alleen de telefonische bereikbaarheid verandert: vanaf 1 januari 2012 bellen alle ouders/verzorgers naar het afsprakenbureau van de GGD, tel. 0900 - 463 64 43 (lokaal tarief).