Afbeelding

Welzijnsinstellingen Schijndel en Sint-Oedenrode onderzoeken fusie

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
De besturen van de Brede Welzijnsinstelling Het Palet uit Schijndel en Welzijn Salus uit Sint-Oedenrode hebben besloten de mogelijkheid van een fusie te onderzoeken.

Het welzijnswerk in beide gemeenten staat voor de uitdaging om, in samenwerking met andere lokale partners, mede een antwoord te bieden op verschillende nieuwe maatschappelijke (beleids) ontwikkelingen. Het betreft hier vooral de effecten van de invoering van de WMO, de Wet Werken naar Vermogen en de transitie jeugdzorg. De verschillende doelgroepen van het lokale welzijnswerk, waaronder ouderen, jongeren, mantelzorgers, kwetsbare burgers ondervinden hier direct de gevolgen van. De overheid doet meer dan ooit een beroep op de eigen kracht van de burger. Het welzijnswerk heeft de taak om de (kwetsbare) burger daarin te ondersteunen bijvoorbeeld door het ondersteunen van mantelzorgers, het ondersteunen van wijkinitiatieven en het ontwikkelen van een vangnet voor kwetsbare burgers, Tegelijkertijd wordt er op het welzijnswerk bezuinigd. Reden temeer om te zoeken naar krachtenbundeling en het versterken van het lokale welzijnswerk.

Zowel Brede Welzijnsinstelling Het Palet als Welzijn Salus zijn relatief klein en kwetsbaar bij uitval van personeel. Dit past niet bij beide organisaties die het welzijn nieuwe stijl voortvarend willen aanpakken en waarvoor innovatie een belangrijke doelstelling is .

Dit probleem is door beide organisaties ook al onderkend voordat er sprake was van overheveling van landelijke taken naar lokale overheden. Vandaar dat al langer gesprekken gevoerd worden over samenwerking. Sinds enige tijd is al sprake van uitwisseling van personeel om tegemoet te komen aan specifieke kennis en competenties voor bepaalde werkzaamheden. De werkzaamheden op het terrein van buurtbemiddeling in Sint-Oedenrode worden nu bijvoorbeeld door een werknemer van Het Palet uitgevoerd.

Bij het verkennen van mogelijkheden tot verbetering van kwaliteit van dienstverlening aan de verschillende doelgroepen) is door beide besturen vastgesteld dat vele activiteiten en de cultuur van beide organisaties heel goed bij elkaar aansluiten; dat de kwetsbaarheid van de organisaties wordt verkleind door kennisdeling en samenwerking.

In januari 2012 zal gestart worden met het onderzoek naar de mogelijkheid tot fusie. Gekeken wordt of de verwachte voordelen inderdaad gerealiseerd kunnen worden. Met de benoeming van de directeur van Het Palet, Trix Cloosterman als interim directeur Salus zijn beide besturen verzekerd van deskundige ondersteuning van het onderzoek en een goede uitwisseling van gegevens. Het onderzoek zal worden begeleid door een bureau dat in dergelijke processen is gespecialiseerd.

Medio juni 2012 zal het onderzoek zijn afgerond en kan een beslissing worden genomen. Het personeel van beide instellingen en de betrokken wethouders van beide gemeenten zijn over dit voornemen geinformeerd.