Afbeelding

Rooienaar oudste man van de provincie Noord- Brabant

Roois nieuws Human Interest
Het is op 29 november 1906 dat Marinus van den Berk werd geboren in St- Oedenrode. Het is nu 105 jaar verder en Marinus woont met zijn dochter Francien nog steeds tussen Nijnsel en Best in zijn eigen huis op Hoogstraat 63.

Vandaag viert Marinus zijn 105e verjaardag en daarmee is hij de oudste man van onze provincie. Marinus houdt van rust, regelmaat en matigheid. Verder heeft hij als een soort levensmotto: “Ge moet de dingen nemen zo as ze komme.”Misschien is hij daarom wel zo oud geworden. Uiteraard wordt deze mijlpaal een beetje gevierd, maar zonder grote toeters en bellen. Zijn honderdste verjaardag is al groots gevierd en “Ge kunt nie oan de gang blijve.”

Om 10.00 uur kwam pastor Rens thuis in de huiskamer een mis opdragen. Uiteraard met de kinderen. Ofschoon Marinus oud worden niet als een eigen verdienste beschouwt, zijn hijzelf, de kinderen, klein- en achterkleinkinderen heel dankbaar voor zo’n lang en rijk leven.

’s Middags na zijn middagdutje kwamen burgemeester Maas en wethouder van den Berk op visite. Dat is intussen een mooie traditie geworden. Traditiegetrouw komen kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ter gelegenheid van zijn verjaardag bij elkaar in de jeu de boules-baan in de Kasteellaan. Marinus was altijd het stralend middelpunt en iedereen ging even met hem buurten. Helaas, dat is nu te druk. Marinus blijft thuis in zijn eigen stoel en de kinderen, klein- en achterkleinkinderen gaan er om de beurt naar toe met felicitaties en goede wensen. Hopelijk nog heel vaak als zijn gezondheid dat toe laat.