Golf van faillissementen dreigt in MKB zorg

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Zoals het er nu voor staat is het van 1 januari niet meer mogelijk om een Persoons Gebonden Budget (PGB) aan te vragen. Op verschillende manieren wordt daar actie tegen gevoerd in Den Haag. Jan van ’t Hof, van zorgaanbieder Alertzorg uit Sint-Oedenrode maakt zich ernstig ongerust over de toekomst.

Het Midden- en kleinbedrijf in de langdurige zorg raakt in grote moeilijkheden als gevolg van de kabinetsmaatregelen rond het Persoonsgebonden Budget(PGB). De kleinschalige zorg biedt werk aan zo’n 25.000 zorgprofessionals en verleent AWBZ zorg aan meer dan 100.000 cliënten die voor het merendeel hun zorg via een PGB inkopen. Vanaf 1 januari 2012 gaat de nieuwe PGB maatregel van kracht. Hierdoor verliezen cliënten de mogelijkheid om een kleinschalige zorgleverancier of ZZP-er in te huren als zorgverlener. Zorgondernemers en ZZZP-ers zien daardoor de inkomsten sterk teruglopen in 2012.
De sector waarschuwt dat als gevolg daarvan duizenden banen in het MKB dreigen te verdwijnen. Volgens de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) verdwijnt niet alleen werkgelegenheid. Het zal nog meer gevolgen hebben.

Jan van ’t Hof: “Eigenlijk zouden de grotere reguliere zorginstellingen al die zorg over moeten nemen, maar dat kunnen ze nu al niet aan. Per 1 augustus 2011 zijn ze al gestopt met het contracteren van kleinere zorg, omdat de vraag te groot is. De gevolgen zullen we pas over twee jaar merken.” Voorzitter Mark van Barschot van de Branchevereniging Kleinschalige Zorg, valt hem bij. Volgens hem is zo’n wachtlijst helemaal niet nodig: “Het zorgaanbod dat straks tekort dreigt te komen is er gewoon. Helaas hebben de zorgkantoren nagelaten dit flexibele aanbod voor 2012 bij ondernemers en ZZP-ers in te kopen. En dat terwijl het kabinet voor dat doel nu juist 50 miljoen extra had uitgetrokken.”